El primer disc de Musicants està a punt de sacsar el panorama mucisal valencià. El nou grup de Manolo Miralles (cofundador d’Al Tall), Rebeca Mut, Àlex Velazquez, Paco Pineda, Eugènia Saval, Ximo Guardiola, Eugeni Camacho i Jordi Pastor està en ple procés de finançament col·lectiu («crowdfunding»), des de la plataforma Verkami per a l’edició del seu treball de presentació, que porta per nom Adsabara.

Junt a la publicació del primer disc, el grup de la Marina Alta té previst la producció d'un vídeo de promoció, i de dos concerts de presentació, un a València —el 9 d'abril al Teatre Micalet—, i l’altre a Barcelona el 22 d'abril, dins del Tradicionàrius.

¿Què és Musicants? «Una manera pròpia, il·lusionada, personal i col·lectiva, d’interpretar i de reinventar ritmes i melodies amb arrels de músiques i tradicions de la mediterrània. Amb empelts d’influències clàssiques i de més modernes, condimentades amb aromes del Montgó, Bèrnia, Segària, Marina Alta, Baixa i l’Horta», segons s’atodefineixen a la pàgina web del Verkami pel CD Adsabara.

Musicants, grup de música i cant, aporta a més un aire diferent d'interpretar i crear a partir de les músiques més properes, més antigues o més noves, i amb l’ambició de continuar obrint camins diversos dins de la cadena de la nova música «tradicional» o nou folk «mediterrani».

Tot això amb una formació eclèctica, amb músics de diversos gèneres musicals, des del món clàssic fins al rock, jazz i «tradicional». Amb violí, violoncel, piano, baix, guitarra elèctrica i espanyola, cordes mediterrànies, percussió i veus.

Primera cançó

«L'inici de campanya de Verkami ha estát realment emocionant. Les expectatives són molt esperançadores, però encara queda molt per fer, tenim fins al 30 de març per poder fer realitat aquest projecte», assegura el grup en la seua pàgina oficial d’una coneguda xarxa social.

Allà mateix es pot sentir, des d’ahir, un tast de què serà Adsabara, en concret la cançó La Jove Negra/Absència musicada i arranjat per Manuel Miralles sobre uns poemes d’Ibn-Al-Khafaja i Abú al Turtuxí, dels segles XI-XII adaptats per Josep Piera, és tota una declaració d’intencions. La veu de Rebeca Mut arranca amb els primers versos «Nua va mostrar-se la jove negra/i aparegué la nit tota ella fosca…» per seguir amb un ambient sonor molt àrab i bereber, com el poeta d’Alzira Ibn-Al-Khafaja, gràcies a les cordes i perscussió del propi Miralles i Eugeni Camacho, i també al xelo de Paco Pineda.

La participació en el projecte dona dret a l’enviament o descàrraga digital del CD, dins del mes després del tancament del verkami i del vídeo, quan estiga acabat.