València torna a la novel·la. Un espai literari que sempre dona per a molt, sobretot si els autors tenen material de primera mà. Ara és el periodista Francesc Bayarri qui recorre, de manera cruel el període històric de la Transició en la seua quarta novel·la, València sic transit.

Des del final del franquisme fins als casos més recents de corrupció política, des del colp d´Estat del 23-F fins a la celebració de la Copa de l´Amèrica, València sic transit abraça un període històric de més de quaranta anys, on la realitat i la ficció transiten de manera col·lateral.

Plantejada tècnicament com un juí sumaríssim al període conegut com la Transició, el llibre mescla personatges reals, com ara Vicent Ventura o Joan Monleón, amb altres completament de ficció, per tal d´oferir una visió iconoclasta de les últimes dècades.

Però València sic transit no és una novel·la política, sinó una narració sobre la inconsistència d´una vida humana i la perplexitat davant dels moviments de la Història. Els seus principals personatges són sovint ridículs, quasi sempre alcohòlics, de vegades drogoaddictes, i en ocasions suïcides. Una galeria de caràcters i de situacions on es pot reconéixer la caricatura de tota una generació.

La novel·la, que arriba aquesta setmana a les llibreries, està publicada per una nova editorial, la Companyia Austrohongaresa de Vapors, que s´estrena amb aquest llibre, i que se centrarà preferentment en títols relacionats amb la recuperació de la memòria històrica.

Corrupció i molt més

En València sic transit, un personatge de ficció narra en primera persona les seues vivències des de finals de la dècada dels anys seixanta del segle XX fins al començament del XXI. La ciutat de València sempre es dibuixa com a escenari imprescindible, i en alguns moments pren tot el protagonisme, com si es tractara d´un personatge més de la narració.

Al llarg de més de tres-centes pàgines, el llibre anota els moments històrics més destacats, per a acabar amb una descripció de la cultura de la corrupció política de les dues darreres dècades.

Quarta novel·la

Francesc Bayarri va nàixer a Almàssera (L´Horta Nord) l´any 1961. Ha escrit les novel·les L´avió del migdia, premi València de Literatura 2001; Febrer (2004); Cita a Sarajevo, premi dels Escriptors Valencians de 2007; i ara València sic transit (2016).

També ha participat en els llibres col·lectius Nosaltres, exvalencians i País Valencià, segle XXI.

Actualment és cap del Gabinet de Premsa de la Universitat de València. Abans d´incorporar-se a la Universitat, en l´any 1996, va treballar com a periodista en els diaris Levante-EMV (1986), El País (entre 1990 i 1996), i Noticias al Día (1982-1983).

El 1989 fou el primer cap d´informatius de Ràdio 9, la ràdio autonòmica valenciana.