El festival de música contemporània més antic d´Espanya arranca demà a València. La 38a edició d´Ensems s´inaugurarà al Palau de les Arts amb un concert homenatge a Inmaculada Tomás, que va ser directora de l´Institut Valencià de la Música des de la seua creació fins a la seua defunció el passat mes de juny. Es tracta d´un concert de la Jove Orquestra de la Generalitat, que estarà dirigida pel mestre Manuel Galduf i comptarà amb la participació del Cor de la Generalitat, que va impulsar Tomás des de la seua fundació el 1988.

En la seua primera part, Carlos Fontcuberta (València, 1977), compositor resident de la Jove Orquestra, estrenarà Noches blancas, òpera de càmera basada en el text homònim de Dostoievski, un encàrrec de la Sotsdirecció de CulturArts Música. Amb música de Carlos Fontcuberta i llibret del mateix Carlos i Alejandro Fontcuberta, Noches blancas té com a solistes el tenor Alberto Guardiola i la soprano María Bazal.

L´òpera de Fontcuberta havia d´haver sigut interpretada per José Ferrero, que va morir el passat 3 de març. Igual que en la novel·la de Dostoievski, Noches blancas és la història de les trobades amoroses entre un home i una dona durant les nits de solstici d´estiu. L´acció en l´òpera de Fontcuberta es desenvolupa en quatre nits en una ciutat amb ponts canals i vells edificis, en una època i un lloc sense determinar. L´òpera combina passatges lírics més tradicionals amb llenguatge contemporani.

En la segona part del concert s´interpretarà Glòria del compositor francés Francis Poulenc (1899-1963), en el qual intervé com a solista la soprano Erika Escribá-Astaburuaga i participa el Cor de la Generalitat. Escrit entre maig i desembre de 1959, Gloria és una de les més celebres composicions de Poulenc. Es tracta d´una obra per a soprano, cor i orquestra, definida pel mateix Poulenc com una «gran simfonia coral», on la sensualitat i la transcendència es combinen.

Este concert constitueix el programa de la trobada de Primavera de la Jove Orquestra de la Generalitat, que es va iniciar el passat 21 de març al Palau de Les Arts. La trobada conclou amb tres concerts els dies 1, 2 i 3 d´abril al Palau de Les Arts, l´Auditori de Castelló a les 19.30 h i al ADDA d´Alacant, a les 19.00 h, respectivament, dirigits per Manuel Galduf a València i Castelló, i per Iñaki Lecumberri i Albert Gonzálvez a Alacant.

Centre de perfeccionament

El Palau de les Arts ha obert esta setmana el període d´inscripció per a la nova promoció d´artistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, que comptarà amb la presència del tenor en la fase final de les audicions. El principal objectiu del programa és preparar als joves cantants per a la seua inserció laboral, amb especial incidència en els aspectes tècnic-vocal, interpretatiu i escènic.