L'Asociación Española de Críticos Literarios va anunciar ahir a Santa Cruz de la Palma (Canàries) els guanyadors dels Premis de la Crítica en les quatre llengües oficials de l'Estat espanyol, a les millors obres de narrativa i de poesia publicades durant el 2015.

En la modalitat en llengua catalana, han resultat guanyadors el valencià Martí Domínguez, amb la novel·la La sega (Ed. Proa), en què l'autor reflexiona sobre la violència i la impunitat; i la barcelonina Gemma Gorga, amb el recull Mur (Ed. Meteora), dedicat a la figura femenina i al sacrifici anònim i silenciat de les dones al llarg dels segles.

Els Premis de la Crítica són uns guardons que atorga la Asociación Española de Críticos Literarios, i la secció de crítica de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana en coordina el jurat i la difusió.

Martí Domínguez és el quart autor valencià que rep aquest guardó, després de Ferran Torrent, Manuel Baixauli i Joan Francesc Mira.

Martí Domínguez (Madrid, 1966) és doctor en Biologia i professor de Periodisme de la Universitat de València i ha alternat la recerca i la docència amb el periodisme i la literatura. També es col·laborador de Posdata, el suplement cultural de Levante-EMV.

A més, per la seua tasca com a director de la revista de divulgació científica Mètode, editada en València, va rebre en 2007 el Premi Nacional de Cultura de Periodisme de la Generalitat de Catalunya.

Per a l´autor, l´obra premiada La sega «representa, evidentment, una gran alegria, per la imparcialitat del jurat i el gran reconeixement que significa. I també per la nòmina de guanyadors anteriors, que admire i respecte molt.».

Segons el jurat, La sega mostra l'acció repressora de la Guàrdia Civil contra els maquis, sempre considerats bandolers, que actuaven en terres del Maestrat, i molt especialment, contra els masovers que podien ajudar els maquis que arribaven a les seues masies buscant ajuda o menjar.