Un sentiment existencialista difícilment desxifrable.Això és el que deuen pensar els visitants que estos dies s’apropen a la galeria del Carme Una página en blanco, on dos joves artistes emergents exposen la seua obra nascuda de la insatisfacció i les inquietuds d’una generació plena de fronts oberts. «Generación Y» és la mostra de l’artista plàstic Daniel Ortega i de l’artista fotogràficRicardo Peris, que es trobarà a esta galeria de la ciutat de València fins el 17 de juny.

«Som conscients que es tracta d’alguna cosa difícil d’explicar. Nosaltres ho expressem mitjançant les nostres obres, però l’art sols és un mitjà. Al principi pareix una paranoia personal, però a mesura que veus els treballs d’altres artistes joves actuals te n’adones que hi ha més gent que es sent així», explica Ortega, nascut a Puertollano però resident a València.

Trencar amb l’estereotip

El projecte té l’objectiu de ficar en joc la percepció estereotipada del terme «generació», ja que es pensa que únicament arreplega un sentit temporal del concepte, entre antecessors i descendents. Aquesta mostra es va plantejar com a un projecte conjunt per a crear una mena de diàleg entre els dos artistes, que pertanyen a la generació nascuda als anys noranta, caracteritzada per ser un sector de població acostumat al concepte de la democratització de la informació o per ser la primera generació nativa dins del món tecnològic.

«Inicialment m’interessava molt reflexionar al voltant del desenvolupament de l’ésser humà, la seua relació amb el progrés, així com amb la tecnologia», afirma l’artista plástic, qui s’ha centrat a experimentar amb els materials, fent un joc entre l’equilibri i el contrast. «Amb la meua obra he intentat fer una traducció literal dels colors als materials. He volgut trencar els límits d’allò pictòric», assegura l’artista, que es va inspirar en Mèxic per a produir les seues obres.

El jove produix peces elaborades amb pedra natural encapsulades en resina de polièster per a deixar entreveure el concepte d’una societat atrapada dins de «l’Era del polímer», una visió irónica de la civilització moderna, que visualitza a la societat des de dalt

Per altra banda, el valencià Ricardo Peris llança una crítica mitjançant la fotografia cap a les derivacions que es produïxen al voltant del fenómen de les xarxes socials, que, segons l’artista, evidencien la «torpesa humana» amb missatges que deixen nueta la intimitat i l’enteniment de les societats.