20 de septiembre de 2016
20.09.2016

Set autors "magnànims"

La institució publica els guanyadors de 2016 amb la nova modalitat per a escriptors jóvens

20.09.2016 | 04:15

L'Alfons el Magnànim va donar a conéixer ahir els premis València i València Jove d'enguany. Manel Marí (poesia en valencià), Constantino Molina (poesia en castellà), Teresa Broseta (narrativa en valencià), José Vicente Pascual (narrativa en castellà) i Jordi Julià (assaig) són els guanyadors del gran premi que atorga la Diputació de València. A més, Bruna Generoso i Raquel Vázquez són les guanyadores en la primera edició de la modalitat de poesia jove en valencià i castellà, respectivament, mentre que els premis joves d'assaig i narrativa queden deserts. Els guardons seran entregats en una gala del dijous 27 d'octubre al MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat).

L'editorial Bromera publicarà les obres premiades en valencià, mentre que Ediciones Versátil i Hiperión ho faran amb les premiades en les modalitats de narrativa i poesía en castellà, i el Magnànim editarà directament el premi d'assaig, dins del seu catàleg general.

Poesia en valencià. L'obra premiada és Tavernàries, de Manel Marí (Eivissa, 1975). «En paraules del jurat, «és una visió original, desimbolta i profundament moderna d'actituds morals actuals a través de la celebració de l'embriaguesa com a referent de la llibertat individual». L'autor, sociòleg, poeta i guionista de televisió resident en Alboraia, ha sigut guanyador de diversos premis literaris anteriorment.

Pel que fa a la categoria per a joves, Bruna Generoso (Barcelona, 1986), amb el llibre Abstraccions i certeses inaugura el palmarés d'estamodalitat en esta edició.

Poesia en castellà. Silbando un eco extraño, de Constantino Molina (Pozo-Lorente, Albacete, 1985) és «un cant de les modestes realitats, amb bona factura, ritme i harmonia en el vers». La filòloga Raquel Vázquez (Lugo, 1990) guanya el premi jove amb el poemari El hilo del invierno.

Narrativa en valencià.Teresa Broseta (València, 1963) rebrà el premi de narrativa en valencià per El dia de demà, novel·la que «narra un triangle amorós, apassionat i dramàtic entre tres personatges que retraten els diferents mons i rostres que conviuen en la València actual, convertida així en matèria literària». Broseta és una prolífica autora d'obres de narrativa, teatre i poesia destinada fonamentalment al públic infantil i juveni.

Narrativa en castellà. Isla de lobos, l'obra de José Vicente Pascual (Madrid, 1956), és considerada pel jurat «molt entretinguda, amb un punt màgic que conjuga hàbilment elements de ficció realista i màgica». Pascual és un experimentat narrador amb una vintena de novel·les publicades.

Assaig. És una de les grans novetats i el primer premiat és Jordi Julià (Sant Celoni, 1972) amb Poesia i identitat. Lírica contemporània i formes de despersonalització, treball considerat pel jurat com «un llibre ben escrit que planteja un recorregut ben traçat i amé abordant la problemàtica de la dissolució del jo en algunes fites i autors rellevants de la poesia contemporània, amb un t que atrau al públic no especialitzat».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine