El cineasta polític Oliver Stone fa un pas més en les seues crítiques al poder amb Snowden, un filme en el qual adverteix dels perills de la vigilància global a través de la història real de l´exanalista de l´agència nacional de seguretat d´Estats Units que va filtrar milers de documents classificats. La pel·lícula, protagonitzada per Joseph Gordon-Levitt i Shailene Woodley, es va projectar ahir, fora de concurs, en la secció oficial del Festival de Cinema de San Sebastián, i arribarà als cines espanyols el pròxim 14 d´octubre.

«Si la senyora Clinton o el senyor Trump guanyen les eleccions, el viatge va a ser complicat, però potser conduïsca a alguna cosa positiva perquè a voltes és en l´adversitat on s´espavila, i els Estats Units necessiten entendre que s´encaminen cap a l´autodestrucció», va advertir Stone. El tres vegades guanyador d´un Óscar va ser especialment crític amb el paper de l´administració Obama, en la qual, com molts nord-americanes i el propi Snowden, havia dipositat la seua confiança.

«Semblava un home íntegre, però cinc anys després de la seua elecció, Snowden va fer el que va fer perquè va resultar ser tot el contrari; Obama ha creat l´estat de vigilància global més gran que es pot concebre, més enllà de la Stasi „la intel·ligència de l´antiga RDA„», va denunciar. El director de Platoon o JFK va lamentar que cap candidat a les pròximes eleccions d´Estats Units haja parlat de vigilància global, i molt menys del cas Snowden, i va demanar a Obama que aprofite els mesos que li queden de mandat per a tenir «un gest de misericòrdia» i perdonar-li. En este sentit va recordar que el que demana Snowden, actualment exiliat a Rússia, per a tornar a Estats Units és un judici just, poder defensar-se en públic i abordar les coses que va fer. «Diuen que té sang en les mans, que és responsable de la mort d´americans, però ho diuen les mateixes agències i congressistes que van votar a favor de l´estat vigilància; l´argument mai s´ha verificat, no tenen proves», va assenyalar Stone.

La pel·lícula arranca quan en 2013 Snowden abandona el seu treball en la NSA i vola a Hong Kong per a reunir-se amb els periodistes Glenn Greenwald (Zachary Cinquè) i Ewen MacAskill (Tom Wilkinson), i la cineasta Laura Poitras (Melissa Leo) per a revelar els enormes programes de vigilància cibernètica del govern d´Estats Units. A partir d´ací, la història es relata amb flashbacks i presta especial atenció a les repercussions personals que va tenir la seua decisió, especialment en la seua relació de parella amb Lindsay Mills (Shailene Woodley).

Stone presenta a l´informàtic com un patriota convençut, que creia en la decisió de Bush fill d´anar a la guerra a l´Iraq, i que va voler entrar en les forces especials, però un accident en el qual es va trencar les dues cames li´l va impedir. El cineasta que ha criticat en les seues pel·lícules des de la guerra de Vietnam, al capitalisme de Wall Street o el paper d´Estats Units a Amèrica Central planteja ara el debat de la seguretat enfront de la llibertat, i en aqueix sentit pren postura: el terrorisme «és l´excusa», i del que realment es tracta és de «control econòmic i social».

«Eixa idea de sacrificar les llibertats civils en honor de la seguretat, els alemanys també la van escoltar en els anys 30; el primer que van fer va ser dir "estem ací per a protegir-los i necessitem la seua lleialtat"», va alertar el cineasta. «Eixa és la mort de la llibertat i el començament del totalitarisme», va prosseguir; «canviar totes les regles en nom del terrorisme és una resposta extrema, cal estar alerta davant els feixistes i tirans que diuen que ens van a protegir; jo no vull aqueix tipus de protecció», va rematar entre els aplaudiments de la sala.

Gordon-Levitt (The Walk) va explicar que els guionistes „el propi Stone i Kieran Fitzgerald„ es van reunir amb Snowden a Moscou en nou ocasions per a preparar el film i que ell mateix va passar quatre hores parlant amb ell, observant els seus gestos i reaccions. «Va ser molt valuós perquè ell sempre intenta llevar l´atenció de si mateix i la seua vida per a posar-la en les qüestions que denuncia però jo necessitava mirar-li a la cara, veure com passejava, com parlava o et donava la mà», va dir.

Woodley, coneguda per la saga Divergente, es va declarar orgullosa de participar en una pel·lícula que ofereix una perspectiva que no és possible trobar en els mitjans de comunicació massius ni en les declaracions dels governants. «Esta pel·lícula no va de si Snowden és o no un heroi, sinó que va sobre les nostres anades, sobre el dret a mantenir la privadesa, sobre si volem usar la tecnologia o que la tecnologia ens utilitze», va subratllar.