25 de junio de 2017
25.06.2017
Panorama

L'art «ancià» d'encordar cadires

La mancomunitat de l'Horta Sud organitza un curs per a restaurar cadires de corda en Paiporta i Torrent - Les 15 places disponibles s'han cobert en poques hores de la publicació del curs

26.06.2017 | 04:15
L'art «ancià» d'encordar cadires

L'ús i la falta de manteniment dels seients fets amb corda fa que aquest tipus de mobiliari acabe al fem molt sovint. És per això que el Museu Comarcal de l'Horta Sud ha organitzat, per primera vegada, un taller d'encordar cadires, amb la intenció donar a coneixer les tècniques per a mantindre el patrimoni etnogràfic. L'expectació generada ha desbordat l'aforament limitat del curs i en unes poques hores es s'han cobert les 15 places disponibles. Les afortunades i afortunats són de pobles de la comarca, principalment de Paiporta i Torrent. El professor del curs, el restaurador Víctor Rivas, mostrava la seua satisfacció per la participació i l'entusiasme mostrat per l'alumnat.

El taller, de huit hores de durada, s'ha desenvolupat en dos dies i tenia una part teòrica, on han pogut conèixer els diferents materials vegetals que serveixen per embogar cadires, i una part pràctica on s'ha treballat amb l'espart, ja que el Museu Comarcal posseix una important col.lecció de cadires confeccionades amb diferents patrons i es volia que la demostració pràctica permetera, alhora, donar a conèixer la riquesa patrimonial que alberga el Museu.

Per al president del Museu, Carlos Fernández Bielsa, cursos com aquest formen part de les «accions destinades al foment de la tradició i la cultura, on volem donar a conèixer als veïns i veïnes de la comarca el nostre patrimoni, oferint a més a tots i totes l'oportunitat d'aplicar a casa les tècniques apreses i restaurar les seues pròpies cadires».

D'aquesta manera l'interior del museu s'ha convertit aquesta setmana en un veritable taller de restauració del nostre patrimoni, gràcies a esta primera edició del «Curs d'encordar cadires». El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferris March és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d'identitat. El museu es troba instal·lat en la casa l'Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l'exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d'una família de la comarca que, com era freqüent dins el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d'alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l'exposició permanent.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine