La banda simfònica de la SIOAM de Benimàmet oferirà demà dissabte 29 de juliol a les 11,30 hores un concert únic i esplèndid al Palau de la Música de València. Un concert en què comptaran amb la col·laboració de Tomás R. Gallart, Gaetan Lagrange, Joan Bernat i Hanna Rasche, quatre magnífics solistes de l'Orquestra de l'Òpera de Zurich que interpretaran, junt amb la banda, el Concert per a orquestra i quatre trompes de Schumann. Tomás R. Gallart és natural de Benimàmet per la qual cosa es tracta d'una cita musical molt especial. A més a més, Joan Bernat és un altre gran músic valencià de Benissanó.

El concert es completarà amb obres de Miguel Molina, qui és també el director de l'agrupació, José Martínez, Teo Aparicio Barberán i Óscar Navarro. Les entrades són gratuïtes i es poden recollir en les taquilles del Palau de la Música des d'una hora abans del concert. Miguel Molina prepara fa setmanes aquest concert que inclou la complicadíssima peça de Schumann. «Volíem fer un acte musical important enguany que no han anat a cap certamen i vàrem decidir organitzar este concert en què tenim la sort de comptar amb quatre grans trompistes internacionals», va assenyalar a Levante-EMV.

Tomás R. Gallart

El director de la SIOAM de Benimàmet va subratllar el compromís de Tomás R. Gallart amb la banda de Benimàmet i va destacar que quan li proposa participar en la cita de dissabte no s'ho va pensar dues vegades. Este músic valencià, com explicà ell mateix a este diari, està molt implicat amb esta societat musical valenciana, «a la qual em vaig iniciar fa molts anys i a la qual pertanyen els meus familiars i amics».

Tomás R. Gallart qualifica «d'espectacular» el Konzertstück per a Quatre Trompes i Orquestra, op. 86 en Fa M. Per això està «encantat d'interpretar-lo demà al Palau de la Música». Els seus companys es desplacen a València estos dies, en les seues vacances, per mostrar el seu talent als valencians. «El faran molt a gust i amb molt d'orgull», comentava.

Robert Schumann

Per als compositors alemanys del segle XIX, el so de la trompa evocava l'ambient de màgia, l'heroisme o la fantasia estretament vinculats a l'esperit romàntic de la seua època. Segons Miguel Molina és «una obra alegre i exuberant, que recorda els dies de glòria de la primera música de piano». La raó per la qual es realitza rarament és simple, durant més d'un segle després de l'estrena, es va considerar com diabòlicament difícil i quasi intocable. «La primera part de la trompa, en particular, arriba a notes estratosfèriques» comenta Tomás R. Gallart.

La SIOAM de Benimàmet aconseguí l'any 2015 un primer premi en la secció segona del certamen de la Diputació de Valencia. Actualment, està formada per 85 músics. La seua Escola de Música compta amb més d'un centenar d'alumnes i el seu president és Sebastián Belloch.