14 de octubre de 2018
14.10.2018

Matilde Salvador i Pilar Monzó, tornen pel Dia de les Escriptores

El col-lectiu 'Clásicas y modernas' celebra demà el doble homenatge a la SGAE de Vaència

14.10.2018 | 04:15
Matilde Salvador i Pilar Monzó, tornen pel Dia de les Escriptores

Dones que van remar a contracorrent amb les seues creacions intel·lectuals, de manera que van qüestionar, en diferents èpoques i circumstàncies, l'ordre imperant des de la ficció, la poesia, el teatre o l'assaig, entre altres gèneres. En definitiva, que van ser autores rebels i transgressores. Elles seran les protagonistes demà de la tercera edició del Dia de les Escriptores.

Enguany des de la Comunitat Valenciana s'ha volgut homenatjar a dues valencianes pioneres en els seus respectius àmbits: la compositora Matilde Salvador, coincidint amb el centenari del seu naixement, i la sainetera Pilar Monzó, qui va desenvolupar la seua activitat en els anys 30 encara que el seu nom no figure encara en els llibres de text o història, un fet que està pendent de revisió amb vista a incloure a diferents dramaturgues que, com ella, van conrear aquest gènere popular amb gran èxit entre un ampli públic.

Per això, Clásicas y Modernas, associació sense ànim de lucre que treballa per la igualtat de gènere en la cultura, promotora de la instauració d'aquesta efemèride, ha organitzat un acte oficial amb motiu del Dia de les Escriptores que se celebrarà, afavorit per la Fundació SGAE, en la seua Centre Cultural de València demà a les 19 hores, consistirà en un recital musical d'obres de Matilde Salvador i en una lectura dramatitzada d'un fragment del sainet La falta de Marieta de Pilar Monzó.

Així mateix, la trobada, que reunirà a representants de l'àmbit institucional i cultural valencià en general, es completarà amb la lectura col·lectiva de textos pertanyents a altres autores seleccionades per a la commemoració nacional del Dia de les Escriptores sota el lema de ´rebels i transgressores´. Serà el cas de Rosalía de Castro, Carmen de Burgos i Rosario de Acuña, els qui també seran reconegudes per la seua insubmissió intel·lectual durant els temps en què van viure, professionalitzar-se en el seu camp i trencar amb la destinació discreta i domèstic reservat llavors per a les dones.

Els antecedents
El Dia de les Escriptores se celebra en tota Espanya per tercera vegada consecutiva gràcies a la col·laboració entre Clásicas y Modernas, la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE). Aquestes tres entitats van instaurar aquesta jornada el passat 2016 amb la intenció de visibilitzar a autores de l'àmbit hispànic i hispanoamericà, tan passades com a presents, evidenciant les dificultats que impedeixen el seu just desenvolupament i el reconeixement a la seua labor.
La Comunitat Valenciana s'ha sumat al Dia de les Escriptores en les tres ocasions centrant la celebració en dues dones cèlebres cada any. Així, Sor Isabel de Villena i Maria Beneyto van ser les seleccionades per a l'estrena en 2016, mentre que en 2017 les protagonistes van ser Carmelina Sánchez-Cutillas i Maria Cambrils.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook