La setena edició de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu de València (MICE) ja és una realitat. Amb el lema «Cap al setè somni», l'Auditori de Torrent s'omplí de gom a gom ahir de vesprada per a la gala d'inauguració oficial a la qual assistiren representants institucionals i del món de l'educació i la cultura. Al matí, 600 xiquets i xiquetes protagonitzaren la inauguració escolar.

L'acte oficial fou amenitzat per la Sedajazz Jove Big Band i presentat pels actors Jordi Ballester i Lola Moltó -vestits per Francis Montesinos-, i durant 17 dies passarà per una trentena de municipis valencians, on hi haurà projeccions de les obres realitzades pels escolars, passes informatius de films professionals, tallers i masterclasses.

Enguany, apadrinen la mostra l'actriu Abril Zamora i el directorManuel Martín Cuenca. Zamora destacà que malgrat que el cinema sempre va «disfressat d'entreteniment, és educació i cultura» i, per això, «és genial que arribe a les aules». Per a Martín Cuenca, a més, «cada pel·lícula nova, cineasta o espectador és un fet esperançador».

En diversos moments de la dinàmica gala es va fer referència a la situació política i l'actualitat d'Espanya -com el bilingüisme, la importació de la taronja o «aquells que volen tornar a l'Espanya del blanc i negre»- i es va comptar amb la presència de Diego Fernández, director general de Planificació i Gestió Educativa del Ministeri d'Educació i FP. Fernández destacà que la MICE «és un exemple excel·lent en matèria d'educació i cultura». «És fascinant la implicació de l'alumnat, ja que no són només espectadors i creadors, sinó que també formen part del jurat», precisà.

Tanmateix, a l'acte assistiren el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, i el director general de Política Educativa, Jaume Fullana. Soler recordà que l'audiovisual és el llenguatge del segle XXI i que per això cal «posar els elements necessaris per a preparar als joves a interpretar el món en què vivim». Per la seua banda, Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura -també present-, incidí en què la MICE destaca entre el centenar de festivals que es celebren a la Comunitat Valenciana.

Tampoc es perderen l'acte inaugural el president de les Corts, Enric Morera; el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio; a més de nombrosos alcaldes i regidors.

Durant les dues hores de duració de l'esdeveniment, els realitzadors Marisa Crespo i Moisés Romera reberen un premi honorífic, i també pujaren a l'escenari l'actriu Ruth Gabriel i el vicepresident de l'Acadèmia de Cine Espanyol, Rafael Portela. Per a ells, el llenguatge comunicatiu crea «ponts», tant amb el passat com amb el futur, i forma «millors persones» que han aprés posant-se en la pell dels altres.

Abans de la gala, es pogué gaudir de la batucada del CEIP Vicente Mortes de Paterna i l'actuació del CEIP Martínez Torres d'Aldaia, a més d'una muixeranga. Dins de l'auditori, les acrobàcies d'Alba Blanco sorprengueren els espectadors, igual que els colpidors curts «Bosa» i «9 pasos». El CEIP Ciutat de l'artista faller de València va cloure la vetlada amb una actuació molt rítmica i les estudiants d'ESO de l'IES Henri Matisse de Paterna ajudaren a l'organització.

Empremta internacional

En Torrent, estan «orgullosos i agraïts d'acollir un acte internacional que deixa empremta», segons va afirmar l'alcalde, Jesús Ros. Enguany, a concurs es presenten 381 curtmetratges (212 d'ells valencians) i l'organització espera poder arribar als 50.000 participants. La mostra, que en esta edició homenatja a Alemany, clourà el 23 de febrer a Sagunt i, entre altres, comptarà amb la presència de l'actriu germana Hanna Schygulla.

El director de la MICE, Josep Arbiol, que va assegurar que porta «l'educació i el cinema en vena», es va mostrar «emocionat», i va agrair l'esforç de col·laboradors i participants.

Homenatges i reconeixements

La Mostra Internacional de Cinema Educatiu de València tindrà moments d'homenatge i reconeixement com el que es prepara a l'actriu i cantant Hanna Schygulla, amb motiu de la sèrie de projeccions amb Alemanya com país protagonista d'esta setena edició. L'artista participarà en el Dia d'Alemanya, que es celebrarà a Castelló el dia 21 de febrer, acompanyada de l'ambaixador alemany a Espanya.