Un dels sectors més afectats per la pandèmia és el cultural. Concerts, teatres, actuacions de tota mena han estat cancel·lades. A poc a poc, torna a revifar, prova de sobreviure enmig de les restriccions. Un exemple són els espectacles de narració oral que comencen a programar-se de nord a sud del País Valencià. En un estiu sense festes populars ni viatges ambiciosos, és necessari que les administracions aposten per organitzar activitats culturals als nostres pobles. Activitats que a més d'oferir un oci imprescindible, i en valencià, ajuden a sobreviure al sector cultural.

En primer lloc, la Mancomunitat de Municipis de l'Alcoià i el Comtat, en col·laboració amb la Coordinadora pel Valencià, ha tingut el valor de programar la «Va Edició de la Ruta de Contacontes» durant els mesos d'agost, setembre i octubre. Dèsset espectacles de narració oral a pobles de l'interior: Penàguila, L'Orxa, Beniarrés, Benasau, Alcosser, Benimarfull, Gaianes, Gorga, Agres, Alfafara, l'Alqueria, Banyeres de Mariola, Muro, Alcoi i Cocentaina entre d'altres.

Les localitats tindran el bo i millor dels nostres rondallaires: Almudena Francés, Eva Andújar, Lluís Abad, Carles Llinares, Jordi Carbonell, Rosanna Espinós o Lorena Comín de Disparatario.

També hem de felicitar-nos per cicles novells, com ara Onil de Contes, inspirat per la narradora Sílvia Colomer i la regidoria de Cultura d'Onil. Pel que fa a València, Paiporta, Silla o Benissoda, estan programats diversos espectacles de narració oral. Pel nord, a Benicàssim, hi haurà els Contes a la Mar, amb Felip Kervarec, Coralia o Félix Albo, entre altres; els Contes al Castell, a Castelló; o la trobada de narració del Maestrat Viu, a Atzeneta, amb Tània Muñoz.

Els escriptors més manifassers també estan reactivant-se. S'anuncia la represa de la gira de Por o fugirem. Les millors llegendes de terror (Andana), amb què Joan Borja i Víctor Labrado han recorregut vora una quinzena de poblacions presentant el seu llibre. També hi haurà presentacions ben divertides a partir del llibre Conte contat (Bullent), un homenatge col·lectiu al mestre de contacontes, Llorenç Giménez.

Altres anys n'hi havia més activitat, cert. Els organitzadors expliquen que enguany han hagut de vèncer les temences naturals de les institucions: «Com ho farem?», «Anirà tot bé?».

Davant la situació actual, és un acte de responsabilitat intentar adaptar la programació cultural a la nova normalitat. No podem renunciar a la cultura, al teatre, a la música o a la narració oral. Hi acudirem amb mascareta, seurem mantenint la distància, serem la quantitat de públic que ens aconsellen, però no deixarem d'omplir les places i els carrers, comprarem llibres a les nostres llibreries de barri i acudirem als teatres quan siga possible. Si alguna cosa ens ha ensenyat la crisi actual, és que tots els sectors són necessaris. I la cultura, un bé irrenunciable. Perquè ens forma com a persones i ens ajuda a ser com som. Demanen, col·laborem i fem possible, un estiu amb cultura.