És habitual que Ferragamo estiga present en la catifa roja del Festival de Venècia com el complement perfecte als vestits de les convidades, però en la seua pròxima edició, a més, el documental 'Salvatore, sabater de somnis', de Lucca Guadagnino, contarà la història d'este pioner en el calçat.

«Este és el treball de tota la meua vida: aprendre a fer sabates que s'ajusten a la perfecció i no posar el meu nom en els quals no són així. De manera que, per favor, més enllà de la història d'un xiquet descalç i ignorant que s'ha convertit en un sabater famós concentren la seua atenció en el plaer que naix quan es camina bé», diu Salvatore Ferragamo en el prefaci de la seua autobiografia.

Salvatore Ferragamo (1898, Bonic-1960, Florència) va ser un pioner en el món del calçat, intuïtiu i observador, que es va iniciar com a aprenent de l'ofici a Nàpols per a després desembarcar a Califòrnia, una etapa d'èxit després de la qual va decidir tornar a Itàlia per a desenvolupar la seua faceta com a artesà del calçat.

Ferragamo va inventar el taló que coneixem com 'stiletto' (taló llarg i molt fi), la plataforma de suro i la sandàlia invisible mitjançant estudis rigorosos dels peus. Cary Grant, Judy Garland, Greta Gràcia, Audrey Hepburn, Katherine Hepburn, Sofía Loren o Marilyn Monroe van ser clients habituals de la casa tant en la seua vida personal com lluint les seues creacions interpretant als seus personatges.

Ara el llargmetratge documental dirigit per Lucca Guadagnino i presentat en el Festival de Cinema de Venècia ens retorna la seua unió al cinema.

Ferruccio Ferragamo va assegurar que a la seua família els va alegrar que una pel·lícula sobre la vida del seu pare es presente en el Festival de Cinema de Venècia i va considerar un «honor» que un director com Guadagnino s'haja interessat en portar la seua història familiar a la pantalla. «Es un honor per a mi i per a tota la meua família que un director del calibre de Lucca Guadagnino s'interesse en la nostra història».

El documental a més de seguir el viatge artístic de Ferragamo en el món del calçat, narra la història darrere de l'home a través dels dos mons profundament entrellaçats que va habitar: Itàlia i Amèrica.

La família Ferragamo va obrir les portes dels arxius de la marca a Guadagnino on constaven entrevistes, anècdotes familiars i les últimes paraules de Wanda Miletti, l'esposa de Salvatore.

Durant els tres últims anys, la Fondazione Salvatore Ferragamo i el Museu Salvatore Ferragamo han treballat amb el director i la guionista Dana Thomas en el segon film sobre la història del dissenyador, perquè en 2013 Mauro Borrelli va dirigir el curtmetratge animat sobre la seva obra 'White Shoe'.

No és la primera vegada que Lucca Guadagnino s'endinsa amb el seu cinema en el món de la moda. En l'última edició del Festival de Cannes en 2019 va presentar 'The Staggering Girl', un migmetratge en el qual va participar Julianne Moore i el director creatiu de Valentino, Pierpaolo Piccioli. Una pel·lícula que responia a una idea de Piccioli «sobre les històries que conten els vestits, tant emocionals com narratives», va explicar el realitzador en el seu moment, «un film amb el qual tracte d'experimentar sobre la forma en la qual es presenten les col·leccions i traslladar esta narrativa a una narrativa cinematogràfica».