Si vostés passegen pel municipi de Macastre de seguida s'adonaran de la gran quantitat de pintors, escriptors i intel·lectuals que configuren el nomenclàtor dels carrers d'aquesta població de l'Hoya de Buñol, on els noms de Pablo Picasso, Salvador Dalí, Eduard Escalante, Teodor Llorente, Manuel Millàs, Vicent Blasco Ibáñez i Manuel Sanchis Guarner evidencien l'important paper que, en els darrers 150 anys, la localitat ha exercit com a destinació estival.

Aquesta destacada particularitat de la història macastrera ha sigut reivindicada amb força gràcies al treball de promoció que, en l'última dècada, han encapçalat les dues persones que n'han ocupat l'alcaldia: María José Casero i Vicente Montó. Així, fa temps que Macastre va triar com a segell distintiu l'activitat cultural, i, en conseqüència, començà a impulsar publicacions sobre la Renaixença, organitzar exposicions que evocaren el seu passat literari i convocar l'anomenat sopar d'«higueros», apel·latiu amb què, tradicionalment, el veïnat ha denominat els estiuejants.

El segell a què faig referència va experimentar, a finals de 2019, una gran empenta amb la constitució del Consell Municipal de Cultura, que està integrat per representants de tots els grups polítics i membres de les entitats locals, com ara Guillermo Valls i Julio Pla -regidors de Cultura i Festes, respectivament-, i Reyes Clemente, presidenta de la Societat Musical de Macastre. Però també per Xavier Rius, diputat de Cultura, i per destacats membres de la societat civil, entre els quals: Josep Valero, actor i membre de CRIT-Companyia de teatre, Manel Pastor, secretari de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Hoya de Buñol-Chiva, Jaime Millàs, escriptor i periodista, i Olga Blanco, soprano lírica.

Durant el mes d'agost, i davant la impossibilitat de portar a terme el programa de festes tradicional-convencional, Macastre ha apostat d'una manera ferma i decidida per l'activitat cultural; i, en conseqüència, ha dissenyat una programació «especial covid» que es fonamenta en concerts, cinefòrums, monòlegs i conta contes, entre els quals em sembla digne d'esment l'espectacle titulat «Música i poesia: Homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas», declarada com a escriptora de l'any per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Macastre ha optat per recuperar amb intel·ligència el passat; i per esforçar-se de valent a posar en valor, a través de la cultura, el seu patrimoni natural i humà. Tant de bo el seu exemple servisca de model a molts d'altres municipis.