Ple valencià en literatura infantil i juvenil. Paula Ferrer i Silvestre Vilaplana han sigut guardonats amb El Vaixell de Vapor i el Gran Angular, convocats per la Fundació SM i l’Editorial Cruïlla. Josep Maria Cervera, el director de l’editorial va destacat ahir en l’encontre virtual per donar a conèixer els premiats la «qualitat literària» dels dos escriptors valencians.

Ferrer (l’Alcúdia de Crespins, 1979) ha rebut el Vaixell de Vapor per la seua primera novel·la, El país de cral, una història fantàstica en la qual ha treballat durant anys i en la qual es tracten temes com la soledat, la vellesa, la cura del medi ambient, la cooperació entre cultures o la solidaritat; encara que la mateixa autora ha explicat que «aquests valors van anar eixint de manera natural, sense que hi haguera un objectiu moralitzador darrere».

«És una gran alegria rebre aquest premi perquè de xicoteta era lectora de les col·leccions de Vaixell de Vapor», va dir Ferrer, que ha citat a l’escriptor de fantasia alemany, Michael Ende, i a la primera guanyadora del guardó, Consuelo Armijo (1978), com alguns dels seus referents literaris.

Ferrer i Molina és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València i doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va especialitzar en Ginecologia i Obstetrícia a l’Hospital Universitari Són Dureta de Palma i ha guanyat guardons en narrativa breu.

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) ha rebut el premi Gran Angular per La música del diable, una novel·la de suspens i misteri dirigida a adolescents, però «apta per a tots els públics», tal com ha explicat l’autor, que durant la seua carrera ha rebut premis com el de Crítica Serra d’Or o el Miquel Martí i Pol de poesia.

En aquesta novel·la, l’escriptor ha optat per una història atraient en el seu contingut i en el seu format, amb l’objectiu d’«acostar la literatura als adolescents», segons ha explicat: ha mesclat la tecnologia -codis QR- i el text per a crear una obra interactiva en la qual el lector pot escoltar una música concreta en cada part de la trama.

Vilaplana és llicenciat en *Filologia Catalana i professor de secundària. Ha cultivat la poesia, l’assaig i la narrativa per a adults i per a joves. En poesia ha guanyat nombrosos premis, com el Premi Nacional de Poesia Miguel Hernández o el premi Miquel Martí i Pol. En narrativa juvenil ha escrit nombroses obres també premiades, com per exemple Els cendres del cavaller (Premi Ciutat d’Alzira i Premi de la Crítica Serra d’Or), La mèdium (Premi Serra d’Or), o El triangle rosa (Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians).