History of Catalonia and Its Implications for Contemporary Nationalism and Cultural Conflict és el títol d'un volum acabat d'eixir de les premses de la prestigiosa editorial IGI-Global (Hershey - Pennsylvania - USA), coordinat exemplarment pels catedràtics Antonio Cortijo -de la University of California- i Vicent Martines -de la Universitat d'Alacant. El llibre, amb quasi una vintena de capítols, naix, dertament, davant la situació dels darrers anys generada a Catalunya i all conjunt de l'Estat Espanyol, i tempta d'aportar dades històriques i opinions sobre el passat dels territoris catalans i de la resta de terres de l'antiga Corona d'Aragó. Dades i opinions que posen de relleu com, des d'aquests territoris hi va haver una forma diferent de fer política i d'entendre l'estat pràcticament sempre. Una singularitat -unes singularitats- que no sempre han estat reconegudes i que, en molts casos, no s'han entés correctament des d'altres terres de l'actual Espanya -i, tampoc, de l'antiga. Començant per la llengua i acabant per altres coses de més transcendència, si cap.

Ara, el llibre coordinat per Cortijo i Martines, compta amb l'aportació d'un bon grapat d'especialistes reconeguts en els àmbits acadèmics i en camps diferents, que tempten d'aportar llum a la qüestió de les identitats nacionals, des de perspectives ben divereses. El component legal i històric de la identitat d'aquestes comunitats nacionals ocupa un espai destacat, però al costat de temes com la sociolingüística i la linguística política. Pensada per al mercat anglosaxó -no de bades el colum està en anglés-, aquesta obra és, segurament, la primera aportació del segle XXI a la reflexió sobre un problema que encara no ha trobat uan solució satisfactòria i on, potser, els historiadors, els pensadors, els intel·lectuals, en definitiva, tenen molt a dir. No puc citar tots els títols dels capítols que integren el volum, però, almenys, diré els noms dels autors: V. Martines, Vicent Baydal, Gabriel Ensenyat, Cristian Palomo, Alejandro Llinares, Antoni Biosca, Hans-Ingo Radatz, Carme Oriol, Adolf Vidal, Vicent Vidal, Joan Costa-Carreras, Nicolau Dols, Xènia Escolano, Toni Mollà, Veronica Orazi, Vicent Salvador i jo mateix.

El volum, malgrat l'editorial d'excel·lència que l'empara, necessitaria, des del meu punt de vista, la versió en la nostra llengua. I alguna editorial local -de Catalunya, de València o de Mallorca-, hauria de fer-se avant. Tot un repte.