Síguenos en redes sociales:

La novel·la pòstuma de Carme Miquel

«Benilluna» transporta de nou al món literari de l’autora, caracteritzat pel protagonisme femení, on la protagonista retorna a Argentina per reconstruir la trajectòria vital de la iaia

La novel·la pòstuma de Carme Miquel

«Encara queda un fil en el cel de ponent quan Rosanna ix apressadament de l’aeroport de Manises. Carregada amb un voluminós equipatge, puja a un taxi amb l’esperança d’arribar a temps a l’hotel on havia quedat amb la cosina Teresa, perquè aquesta acaba d’enviar-li un whatsapp dient-li que a penes per esperar-la vint minuts més».

És el primer parràgraf de ‘Benilluna’, la novel·la pòstuma de Carme Miquel que ja està a les llibreries. Un llibre que viatja al seu món literari, caracteritzat sobretot pel protagonisme femení, però també per un vocabulari ric i profund i pel compromís social i humanista.

‘Benilluna’ segueix l’estela de les grans novel·les de Carme Miquel, com ara ‘Aigua en cistella’, narra una història personal i íntima amb reflexions sobre temes que retrata com a rerefons, com el peronisme o la dictadura de Videla.

L’obra explica la història de Rosanna, a qui la seua àvia, abans de morir, deixa unes memòries en què revela el seu secret més ben guardat: quan va deixar Benilluna, es va casar amb el seu marit argentí i va emigrar a Amèrica, ja estava embarassada del seu primer amor, de qui no diu el nom.

Per això, Rosanna torna a Benilluna, on es retrobarà amb els seus orígens i des d’on reconstruirà la trajectòria vital de la iaia, marcada pel teló de fons de l’ascensió del peronisme i de la irrupció, després, de la terrible dictadura de Videla. Però sobretot, reconeixerà la valentia d’una dona que va haver de madurar a la força i que va poder fer front als entrebancs per salvaguardar el benestar propi i el dels fills.

«En aquest moment, Rosanna es desperta i quan obri els ulls, durant un instant, està convençuda que l’avió que la du a l’Argentina on aterrarà és a l’aeroport de Manises. Somriu». Frase final de ‘Benilluna’.

Renovadora pedagògica

Carme Miquel (la Nucia, 1945 - València, 2019) fou mestra, escriptora, activista cultural i acadèmica de l’AVL. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: ‘Milotxa’, ‘Vola’, ‘Topi!’, ‘Parotet i Sucret’. Va ser col·laboradora de Levante-EMV en aquesta mateixa secció, que ca començar a principis de 1998.

Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira per ‘Aigua en cistella’ (Bromera, 1998) –que continua reeditant-se–, o el de la Crítica dels Escriptors Valencians, en reconeixement a la seua trajectòria (2016). Entre les seues obres destaquen ‘Un estiu a la Marina Alta’, ‘Uns papers en una capsa’, ‘La mel i la fel’, ‘A cau d’orella’, ‘Murmuris i crits’, ‘L’amenaça de les grues’, ‘La tortuga Caterina’ i la col·lecció «Els contes de Marc», entre altres.

L’any 2016 va ser elegida membre de l’Acadèmia Valenciana e la Llengua (AVL), càrrec que va mantindre fins a la seua mort. Amb la resta d’acadèmiques, Carme Miquel va estar a la Comissió de l’Escriptora de l’Any que enguany està dedicat a Carmelina Sánchez Cutillas.

‘Benilluna’ està disponible tant en paper com en format digital (e-book).

Pulsa para ver más contenido para ti