El Consell de la Joventut de València (CJV) ha llançat a través de les seues xarxes socials la campanya «No és el mateix…» per a animar als joves de la ciutat a utilitzar el valencià en les seues converses habituals, a través de l’ús quotidià d’expressions valencianes que molta gent de la ciutat, fins i tot castellaparlant, utilitza inconscientment en el seu dia a dia.

«Això ho pague jo», «anar a fer la mà» o «estar de categoria» són algunes expressions genuïnes valencianes que des del Consell de la Joventut de València considerem un senyal d’identitat i una riquesa cultural que ens uneix com a societat, per la qual cosa animen a la gent jove a «posar en valor la llengua en la qual moltes persones pensen, senten i parlen», segons ha explicat la presidenta del CJV, Ana Domínguez.

D’altra banda, d’estaquen l’augment de l’oferta cultural valenciana en els últims anys, com a grups musicals, espectacles teatrals o publicacions literàries, així com la recuperació d’un mitjà de comunicació públic, com a elements que «contribueixen al fet que més gent jove aprenga, millore i es llance a parlar la llengua».

Aquesta campanya és finançada gràcies a les ajudes econòmiques de la Generalitat Valenciana per al foment d’institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa i per a les persones jurídiques públiques i privades que realitzen projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l’àmbit social.

Valira i Insoma a Bellreguard

L’Institut Valencià de Cultura presenta aquest cap de setmana un nou concert de Sonora, el circuit que porta els guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. En aquesta ocasió, la parada serà a Belleguard, amb el concert doble de Valira i Insoma.

Demà, a les 19.00, la Casa de la Cultura de Bellreguard acollirà el concert dels grups Valira i Insoma. Valira naix dels components de La Raíz, amb la veu del guitarrista Juan Zanza i en el qual es filtra l’energia de l’anterior formació, però que en aquesta proposta es deixa acaronar pel pop i, en alguns moments, també per l’electrònica.

Per la seua banda, Insoma es va presentar en societat amb el disc ‘Incandescent’, que presenta un nou pols ‘rock’ que electritza la sang de mestissatge, ‘ska’ o ‘reggae’ present en l’ADN del grup, que ja eren coneguts de l’escena amb el seu anterior projecte com a banda, Skatuttipresto.

Per les mesures de seguretat i aforament per la COVID-19, és necessari inscriure’s per a reservar les invitacions al web del circuit.