La programació de l’Aula de Literatura de la Universitat de València finalitzarà el seu cicle de conferències d’aquest quadrimestre dimarts que ve, dia 15 de desembre, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau. Ho farà amb una conversa dialogada amb l’escriptor Lorenzo Silva, que presenta la seua última novel·la, El mal de Corcira, en un acte presentat i moderat per la responsable de l’Aula de Literatura de la Universitat de València, Cristina García Pascual. L’Aula de Literatura tanca així la programació d’aquest quadrimestre, que ha reunit les escriptores Raquel Taranilla, Andrea Breu i Ana Merino (Premi Nadal de novel·la 2020).

El mal de Corcira pertany a una de les seues sèries policíaques més conegudes, protagonitzada per dos dels seus personatges més recurrents, Bevilacqua i Chamorro, els quals s’hauran d’enfrontar a la mort d’un home de mitjana edat que apareix nu i brutalment assassinat en una platja solitària de Formentera. Segons diversos testimoniatges arreplegats per la Guàrdia Civil de les illes, els dies previs se l’havia vist en companyia de diferents joves en locals d’ambient gai d’Eivissa. Quan els caps criden a Bevilacqua perquè s’ocupe de la investigació i l’informen sobre la peculiaritat del mort, un ciutadà basc condemnat per col·laboració amb ETA, el sotstinent comprendrà que no és un cas més.

En la conferència, l’autor tractarà el procés creador a partir de la seua pròpia experiència en la construcció de la novel·la El mal de Corcira i de la investigació sobre la lluita antiterrorista. L’escriptor explicarà què ha significat per a ell aquesta novel·la, la qual ha servit per a expandir l’univers del seu personatge més recurrent: Bevilacqua.

Inscripció

L’entrada a la conferència és lliure i limitada a la capacitat de la sala. Per a complir les condicions sanitàries exigides per la Covid-19, les places són molt restringides, per la qual cosa es prega que la inscripció la formalitzen únicament les persones que estiguen segures de poder assistir-hi a través d’aquest enllaç. Les conferències podran recuperar-se amb posterioritat des del Canal MediaUni i el Canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

Assagista i novel·lista, Lorenzo Silva ha publicat més de cinquanta obres i rebut nombrosos premis. L’any 2000 va guanyar el Premi Nadal amb El alquimista impaciente, el 2004 el Premi Primavera de novel·la per Carta blanca i l’any 2012 va obtenir el Premi Planeta amb La marca del meridiano. Lorenzo Silva es va llicenciar en Dret a la Universitat Complutense; tanmateix, el seu camí sempre va ser un altre. Des que va iniciar la seua dedicació a la literatura ha escrit centenars de relats, articles i assajos literaris i històrics, diversos llibres de poesia, una obra dramàtica, un parell de llibres de viatges i més de trenta novel·les.

Com a guionista de cinema, ha escrit al costat de Manuel Martín Cuenca l’adaptació a la pantalla gran de la novel·la La flaqueza del bolchevique, per la qual tots dos van ser nominats al Goya al millor guió adaptat en 2004. També ha escrit, al costat de Manu Horrillo i Felipe Vega, el guió del llargmetratge documental Rif, 1921. Una historia olvidada, junt amb Antonio Onetti el de la pel·lícula per a televisió 20-N. Los últimos días de Franco, distingida com a millor TV Movie de l’any amb el Premi de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de la Televisió en 2009.

També col·labora en premsa i revistes amb reportatges, articles literaris, de viatges i d’opinió. Com a comentarista radiofònic, ha col·laborat en diversos programes de RNE, la SER, la COPE i ABC Punto Radio. En l’actualitat pot continuar gaudint de l’ensenyament com a professor convidat a la Universitat de Navarra i en els tallers de narrativa que ha realitzat en diverses escoles i institucions.

Des de 2008 és comissari de Getafe Negro, festival de novela policíaca que organitza al municipi madrileny. I en 2009 i 2011 va comissariar, junt amb Ramón Díaz Eterovic, Santiago Negro, el festival de novel·la negra de Santiago de Xile.

UV Gandia dedica una jornada al voluntariat

Sota el títol «Voluntariat i solidaritat en temps de pandèmia» es celebrarà aquesta jornada que pretén analitzar com la crisi sanitària ha marcat els processos de voluntariat. La programació inclou una conferència del professor Agustín Domingo i una taula rodona amb els col·lectius de la comarca. La inscripció, que és gratuïta, ja està oberta i presenta dues modalitats: presencial i en línia. Començarà a les 10 hores del 18 de desembre amb la presentació que realitzarà la directora del Centre Internacional de Gandia de la UV, Carme Melo.