Insuperables amb el relat. L’extraordinària cerimònia de presa de possessió de Josep Robinette Biden com a 46é president dels Estats Units serà recordada com l’inici d’una etapa on brillarà Kamala Devi Harris. La primera vicepresidenta del país va arribar a les escalinates del Capitoli amb un abric morat, el color mundial de la igualtat de gènere. I quan va prometre el càrrec se li va il·luminar la cara pensant en sa mare Shymala Gopalan, que va arribar de l’Índia amb 19 anys als Estats Units. I el que també ha fet història consort és l’home de Harris, Douglas Emhoff, convertit en el primer segon cavaller. President i vicepresidenta, primera dama (’first lady’) i segon cavaller (’second gentleman’). Com en una mena de monarquia republicana, els consorts disposen de rang oficial a l’administració federal.

Als finals dels vuitanta del segle passat, la parella d’un diputat valencià es va negar a participar en la col·lecta del càncer, perquè a la invitació figurava «senyora de l’il·lustre diputat...» en comptes del seu nom. També era una manera de qüestionar l’obsoleta i gens igualitària forma de la caritativa lluita contra el càncer. Sembla que el segon cavaller dels Estats Units no es dedicarà a obres misericordioses. Emhoff va nàixer a Brooklyn, però es va traslladar a Califòrnia quan era jove. Va conéixer a Harris en una cita a cegues, gràcies a una clienta del seu despatx legal de Los Angeles que es divorciava. Ara ell, la seua exdona, l’actual i els fills, que diuen a Harris ‘Momala’, celebren junts el Dia d’Acció de Gràcies, com una autèntica ‘modern family’.

Tot i la nova pompositat del càrrec, per ací fa temps que en tenim de segons cavallers. Des dels històrics virreis als ajudats d’entrenador, passant pels números dos polítics, els que més sobreviuen. Des de fa un any, n’hi ha una rellevant personalitat pública que va dient pels cantons que desitja ser el segon de la pròxima llista electoral del seu partit a la ciutat on viu. Actitud d’algú que no amaga que vol viure de l’erari públic. El segon no té desgast, no posa la cara si les coses van malament, però cobra com el primer.

A mi m’agrada més posar la cara, com sap la meua terapeuta, per això espere que el bo d’Emhoff arribe de segon a primer cavaller.