Hi ha un producte del qual la Comunitat Valenciana pot presumir internacionalment de segell de qualitat -més enllà de taronges i ceràmiques-. És un producte rarament reivindicat i amb el qual pocs territoris en el món poden competir. Parlem de músics. Allà on vages, en qualsevol racó del món, podràs trobar històries de músics valencians reconeguts que han tirat arrels i trobat l’èxit. Per això, la Comunitat Valenciana és el territori amb major concentració de músics per habitant.

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) porta anys reivindicant a través de nombroses accions i recentment, al costat de Turisme Generalitat Valenciana, amb l’eslògan ‘Músics amb Denominació d’Origen’ la brillant pedrera de talent musical de la nostra terra, font d’atracció turística i de generació de marca valenciana d’exportació de talent.

Precisament, aquest mes de febrer s’ha complit un any d’una efemèride que posa això de relleu, un dels últims moments en els quals els músics valencians van tindre l’oportunitat de mostrar el seu talent als ulls de tot el món. En representació de totes les societats musicals de la Comunitat Valenciana, la jove banda simfònica de la Federació va interpretar l’himne d’Europa en l’hemicicle del Parlament Europeu el passat 11 de febrer de 2020 en un moment per a la història.

Tres unitats artístiques per a representar la pluralitat del talent musical valencià. Aquest segell de qualitat musical internacional que representen les societats musicals de la Comunitat Valenciana ve banderer per les unitats artístiques de la Federació.

La jove banda simfònica

El germen de l’esmentada jove banda simfònica cal buscar-lo en 1992 en l’Exposició Universal de Sevilla, però el projecte actual es va constituir de manera oficial l’any 2000 com una unitat d’alt rendiment per als joves músics valencians.

La banda, que actualment compta amb la direcció de Rafa García Vidal, té entre els seus integrants 110 membres d’entre 18 i 28 anys amb nivells acreditats en els conservatoris de grau mitjà i superior, procedents de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. Un projecte pedagògic i artístic que s’ha convertit en un referent.

Manuel Muñoz, Vicepresident Artístic de la Federació, reivindica que «cal recordar l’esforç que realitza la FSMCV per als nostres joves estudiants i futurs professionals, sobretot perquè existeix un mandat legislatiu de la Llei Valenciana de la Música, i que estem assumint amb molta il·lusió».

A més, els músics pertanyen a totes les comarques de la Comunitat Valenciana, com a mostra també de la vertebració territorial que es materialitza a través de les societats musicals.

Un any des que les societats musicals van fer sonar el cor d’un continent

La Jove Orquestra Simfònica

La Jove Orquestra Simfònica, dirigida pel mestre Cristóbal Soler naix amb la finalitat de promocionar l’estudi i la pràctica de la música en un vessant que és complementària per a fomentar l’estudi i la pràctica dels instruments de corda; proporcionar als estudiants d’instruments de corda l’oportunitat de treballar sota la direcció dels millors directors d’orquestra, accedint a un repertori orquestral d’alta qualitat i dificultat; i proporcionar als músics una experiència de convivència amb altres companys i companyes amb els mateixos interessos i inquietuds artístiques.

«Estem intentat mantindre la il·lusió dels músics mantenint les plantilles del 2020, i esperem que projectes tan enriquidors com ‘Musica a la Llum’, on recuperem patrimoni, enregistrament d’estudi...o projectes multidisciplinaris amb l’Orquestra Federal, continue sent atractiu per als seus components».

La jove orquestra simfònica està composta per una selecció de músics entre 15 i 28 anys, amb una edat mitjana de 19 anys, procedents de les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

Banda de dones

En el marc de la commemoració del Dia de la Dona la FSMCV inicia en 2015 aquest projecte en clau femenina que es formalitzaria en la creació de la banda de dones.

Visibilitzar el talent musical de la dona en les societats musicals és un dels eixos estratègics que la Federació defensa i que es materialitza en projectes com aquest, una banda formada exclusivament per dones des de la direcció, la interpretació, la composició o la gestió.

Sobre el futur d’aquestes unitats, Manuel Muñoz comenta, «Esperem reprendre l’activitat pedagògica que exerceixen les UUAA en el moment que les restriccions i la desescalada ens ho permeten». «Els espais que disposem en L’Alqueria Julià, ens dona un respir per a realitzar les accions formatives de moment», segueix. «Sens dubte el nostre joves troben a faltar l’activitat de la JBS, La JOS i La Banda de Dones, no sols per la part artística sinó per aqueixa part social tan necessària en el nostre col·lectiu», finalitza el Vicepresident de la Federació.

El concert de la jove banda en l’hemicicle del Parlament. Un moment que va fer història en el sector musical de la Comunitat Valenciana. L’agrupació està formada per 110 membres d’entre 18 i 28 anys.

Un any des que les societats musicals van fer sonar el cor d’un continent