Dénia (Casa de Cultura, 19.30) acull el pròxim 1 d’octubre la presentació del llibre L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà. El somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera, del qual és autor el periodista Juli Esteve. L’assaig, de 352 pàgines, l’ha editat InfoTV i posa el punt final al treball d’investigació que va servir, en primera instància, per a produir els quatre documentals de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. A més de l’autor, en l’acte hi intervindrà Rosa Seser, presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

El llibre que posa noms als valencians que cercaren el somni americà

El llibre recull tota la informació obtinguda en aquella recerca, tant la ja coneguda pels audiovisuals, com molta més que va quedar inèdita i que ara es posa a disposició dels investigadors i dels interessats en la història i la memòria del segle XX. El text es complementa amb la presència de prop de dos-centes fotografies procedents dels arxius familiars dels emigrants.

El llibre que posa noms als valencians que cercaren el somni americà

La investigació, duta a terme entre 2012 i 2015, tingué dos etapes ben diferenciades. La primera durà uns quinze mesos i va consistir en una revisió minuciosa de les llistes de passatgers de tots els vaixells arribats als ports atlàntics nord-americans procedents d’Espanya, de França i de Cuba entre 1900 i 1920, que permeté identificar tots els emigrants valencians. La consulta pogué ser tan exhaustiva gràcies a la digitalització dels arxius d’Immigració dels Estats Units i el Canadà, accessibles per internet.

El llibre que posa noms als valencians que cercaren el somni americà

La informació obtinguda, que ara es publica per primera volta, permeté quantificar en 15.758 les entrades de valencians, detectats amb nom i cognoms. Però incloïa també altres dades essencials per a analitzar el fenomen, com ara l’edat, el gènere, l’estat civil, la professió, el municipi de procedència, la ciutat de destinació, els diners disponibles a l’arribada, els temps d’estada previst i els viatges anteriors, entre altres.

El llibre que posa noms als valencians que cercaren el somni americà

El coneixement dels pobles on vivien feu possible tot seguit i durant dos anys més un treball de camp amplíssim, consistent a entrevistar prop de 700 descendents d’aquells emigrats a una setantena de municipis valencians i a diverses ciutats dels Estats Units. Gràcies a això, el llibre no sols defineix perfectament l’emigració valenciana a Nord-Amèrica sinó que aporta una informació detallada i definitiva sobre les raons de l’emigració, els mecanismes d’extensió del fenomen, el finançament del passatge, els motius per a anar-se’n, les ciutats on van viure els valencians, els treballs que van fer i com vivien, les raons que van tindre per a tornar i la vida que van tindre ací els que vingueren i allà els que s’hi van quedar. L’exhaustivitat del treball ha permés igualment localitzar una gran quantitat d’històries singulars, com les dels valencianoamericans que combateren en la II Guerra Mundial o l’executiva que va sobreviure a l’atac a les Torres Bessones, entre moltes altres de ben interessants.

La conclusió principal ja apareix en el títol: els abusos dels cacics i dels senyorets i la ruïna que va provocar la fil·loxera al secà valencià foren les raons principals d’aquella gran emigració a l’Amèrica del Nord i a altres destinacions com Algèria, Cuba o l’Argentina. Una conclusió justificada amb dades irrebatibles i testimonis impagables.

El llibre es podrà trobar a partir del dia 1 a les llibreries més importants i també es podrà comprar al web www.infotelevisio.com.

El text es complementa amb la presència de prop de dos-centes fotografies procedents dels arxius familiars dels emigrants. La investigació va consistir en una revisió de les llistes de passatgers de tots els vaixells arribats als ports atlàntics.