‘Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians’ és la campanya amb la qual l’ETNO reivindica l’imaginari valencià de la por cada any en apropar-se la festivitat de Tots Sants, un moment de l’any on podem mostrar alternatives pròpies de molt de valor a la festa d’Halloween.

El projecte nascut el 2016 des de la Biblioteca i el Departament de Didàctica de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia pretén donar visibilitat els monstres i la rondallística valenciana. Al llarg d’estos sis anys s’ha convertit en un moviment que aglutina a moltes poblacions valencianes a través de la participació dels museus locals, les biblioteques públiques i les escoles.

La iniciativa pretén donar a conéixer els monstres que van provocar por entre els nostres majors (iaios i iaies). Enguany els protagonistes habituals d’Espanta la por (els dracs, les bruixes, els gegants, els dimonis, etc) tenen noms propis com a protagonistes de les rondalles de Enric Valor: el dimoni fumador, el gegant de romaní, la bruixa safranera o ‘Queixalets’ com a màxima representant de la por valoriana. Un dels principals objectius d’Espanta la por és fomentar la lectura de la literatura popular valenciana.

L’ETNO s’unix a la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant per donar visibilitat a la important tasca de recopilació i publicació de les seues Rondalles Valencianes que han ajudat a mantindre viu l’imaginari popular valencià. El cicle començarà el 15 d’octubre amb la ‘Festa Valor. Nit de Rondalles i acabarà el 14 de novembre’.