Com naix la inspiració per a construir una novel·la? Quan decideix una escriptora que vol ser escriptora? És possible viure de la paraula escrita? Tots aquests interrogants, i molts més, protagonitzen cada sessió «d’Autors a les aules». La iniciativa, realitzada des de 2018, pren com a punt de partida una premissa senzilla i potent: organitzar converses entre qualsevol dels 195 autors que componen el catàleg del projecte i l’alumnat de diferents nivells escolars.

En 2021, s’han realitzat vora 120 sessions amb 120 creadors diferents, com Adela Ruiz, Francesc Gisbert, Joanjo García, Jordi Raül Verdú Pons, Teresa Broseta o Silvestre Vilaplana. Adreçat a l’alumnat de Primària, Secundària, Batxillerat i Formació de Persones Adultes, tant de centres públics com privats, els participants tenen l’oportunitat de prendre contacte directe amb els professionals de la paraula escrita. Durant les trobades, poden «dialogar de la seua obra publicada, però també de la complexitat dels processos creatius, els clarobscurs de l’ofici de l’escriptura o els aspectes menys coneguts de la indústria editorial», expliquen els responsables del projecte.

«L’experiència va ser molt gratificant. La relació del meu llibre amb la sèrie El mort viu va donar pas a parlar del món audiovisual amb la projecció dels tràilers de la sèrie fent la conversa més interactiva i amena. A més, el fet de realitzar la conversa al meu antic institut va ser emotiu», explica l’escriptor Adrià Espí. Al seu torn, Fani Grande afirma que per a ella «Autors a les Aules» és un regal: «La màgia de la lectura per a mi són les preguntes que formulen les persones que han llegit els meus llibres. De vegades, posen el focus sobre racons de la narració que ni jo havia imaginat i és quan sé que han fet seua la història». Per a Carles Cano el programa també és «absolutament» necessari. L’autor argumenta tres raons: «recolzar i donar visibilitat a la Literatura Infantil i Juvenil en valencià», «incrementar eixos baixos índexs de lectura posant en contacte als lectors amb els autors» i «perquè és una festa». Durant el confinament, el programa es va adaptar a l’excepcional situació docent. Així, va sorgir Autors per a la Quarantena, que permetia al professorat i l’alumnat gaudir, des de casa, de material audiovisual on escriptors i escriptores parlaven sobre literatura i creativitat. Amb la tornada a la docència presencial, Autors a les aules ha incorporat canvis d’escenaris per a facilitar el desenvolupament de les activitats de forma segura. Per exemple, realitzant les trobades als patis dels centres educatius quan la meteorologia ho feia possible. Una mostra més del fet que la cultura és segura (a més d’imprescindible).

Autors a les aules està integrat dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana (PVFLL) i és una acció impulsada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). A l’hora d’acceptar les sol·licituds es tenen en compte el pla de lectura del centre; l’equilibri territorial i l’equilibri entre els autors del programa. El professorat interessat en concertar una visita per al seu centre pot fer-ho mitjançant el web: https://autorsalesaules.com/