Última setmana de l’any! És ben fàcil aprofitar aquest canvi de calendari per a fixar-se propòsits. Objectius que tenim per tal de millorar el nostre estil de vida. Intrínsecament al significat de propòsits, però, va també el seu incompliment. Totes i tots volem ser millors persones l’1 de gener i se’ns presenten tres-cents seixanta-cinc dies de possibilitats, però passa el temps, passen les setmanes i ens deixem endur pel corrent rutinari.

Pel que fa als llibres, els propòsits lectors són ben freqüents, tenint en compte que en aquests temps d’immediatesa, pantalles i estrés, llegir és pràcticament un esport de risc. Ens costa llegir, ens costa posar-nos-hi! Però sense defallir en l’intent, a continuació hi ha cinc propòsits lectors per a 2022:

1. La qualitat per sobre de la quantitat

És habitual fixar-se un objectiu numèric per tal d’assolir-lo. Llegir 50 llibres en un any. 70. 100. Però val més pardal en mà que grua a l’aire, per tant un bon propòsit seria millorar l’hàbit de lectura: intentar llegir mitja hora cada dia. Reservar trenta minuts per tal de desconnectar amb un llibre. Potser no llegim 50 llibres, però els que llegirem hauran valgut la pena.

2. Eixir de la zona de confort

Conèixer-nos com a lectors és important, i intentar llegir tots els dies ens ajuda a saber què ens agrada i què no, però també és important descobrir coses noves, perspectives noves, veus noves, realitats. És per això que un bon propòsit és buscar algun títol que parle d’un indret del món diferent del nostre, a xarxes socials hi ha iniciatives com el #BlackHistoryJuly o el #MarçAsiàtic que fomenten en col·lectivitat aquest propòsit.

3. Eixir del gènere de confort

Igual que amb l’anterior propòsit, és fàcil acomodar-se en un gènere determinat. Sovint, la narrativa. Buscar algun títol sobre un tema que ens interesse, però d’altre gènere pot arribar a ser molt enriquidor: teatre, poesia, assaig, còmic…

4. On són les dones?

Les dones han estat històricament silenciades, han tingut molt més difícil accedir a la producció i a la publicació dels seus títols. No només això, sinó que l’escriptura d’una dona també ens ajuda a comprendre realitats diferents. Tanmateix hi ha variadíssima literatura escrita per dones, fer l’esforç de buscar títols que ens interessen i que siguen de dones ens pot descobrir plomes i visions extraordinàries.

5. Consum conscient i responsable

Per llegir, cal adquirir llibres. Tanmateix, segurament hi ha una pila de llibres que creix i creix a casa sense llegir. Una manera d’estar més connectats i connectades amb les nostres lectures és dur un control dels títols que tenim, intentar no adquirir tants llibres si sabem que no els podrem llegir. La manera d’adquirir-lo també és important. Hem de ser conscients del poder que tenim com a consumidors. Des de visitar les biblioteques dels nostres barris, a visitar la nostra llibreria de confiança i deixar-nos recomanar pel llibreter o llibretera.