El DAR (Dones Artistes Rurals) és un dels programes del Consorci de Museus de la Generalitat per la formació i promoció de la creació de col·lectius artístics.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, la directora del projecte, Clara Albacete, i la seua col·laboradora, Neus Lozano-Sanfèlix, van estar ahir amb set de les nou creadores participants de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat d’aquesta edició: Miriam Barea, Macu Jordá, Virginia Jordá, Lirios Matarredona, Sari Miró, Macu Seguí i Isabel Sosa.

La directora del projecte, Clara Albacete assenyala que «ser dona, artista i residir en un medi rural suposa una triple dificultat per a desenvolupar-se professionalment». La primera edició del DAR va treballar amb una quinzena de creadores de la Mancomunidad de la Serranía. Enguany es llancen dues noves edicions incorporant dues mancomunitats de les comarques d’Alacant i Castelló.

El programa comença detectant les necessitats de les creadores, oferint-los formació i planificant trobades que incentiven el seu desenvolupament artístic i professional. Entre l’oferta formativa, cal destacar l’oportunitat d’assistir al curs d’orientació professional per a artistes visuals impartit per Jaime López, de l’associació Arte Sostenible.

Un altre dels objectius del projecte DAR és el foment i la generació de xarxes de col·laboració, per la qual cosa, a més de comptar amb un servei de consultoria personalitzada, s’impulsa la creació de projectes comunitaris entre les participants.

Disciplines diverses

Miriam Barea, Macu Seguí i Isabel Sosa presenten ‘Arrels tèxtils’, on investiguen la història tèxtil de l’Alcoià i el Comtat.

Virginia Jordá, Sari Miró i Didi Vent plantegen la creació de DAMAC, el col·lectiu de dones artistes de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i, a més, proposen la celebració de l’exposició col·lectiva ‘Nou crits a una veu’.

Macu Jordá i Lirios Matarredona presenten ‘Soledats compartides’, un projecte amb què afavoreixen el vincle entre les dones artistes de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat per mitjà d’una residència artística en la Font Roja.

Les nou artistes seleccionades en aquesta convocatòria treballen tècniques molt diverses que van del tèxtil a la pintura, passant per fotografia, ‘performance’, vídeo i il·lustració. Sis d’aquestes -Miriam Barea, Virginia Jordá, Lirio Matarredona, Sari Miró, Macu Seguí i Didi Vent- resideixen a Alcoi, mentre que Ana Ferrándiz és de Muro de Alcoi, Macu Jordá, de Cocentaina, i Isabel Sosa, de Banyeres de Mariola.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, indica que «amb el programa DAR oferim suport i visibilitat a les creadores que resideixen en entorns rurals, generem xarxes per mitjà de propostes col·laboratives i duem a terme una tasca d’acompanyament essencial que comença a mostrar bons resultats».