Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Crónicas de la incultura

La mà de Rupert Murdoch

La mà de Rupert Murdoch

Segons expliquen els mitjans de comunicació nordamericans, durant la darrera nit electoral, el candidat Donald Trump va telefonar al seu amic Rupert Murdoch, propietari de FOX News perquè la cadena de televisió acabava de reconèixer el triomf del candidat demòcrata, Joe Biden, en el recompte de vots de l’estat d’Arizona -cosa que posava costera amunt la reelecció de Trump. Les mateixes fonts, supose que assessorades per algun deep throat de confiança, asseguren que el magnat de la comunicació va penjar el telèfon a l’encara president, el qual exigia que la FOX mantinguera un discurs negacionista davant de la democràcia demoscòpica.

Keith Rupert Murdoch és un dels empresaris de la comunicació més poderosos del planeta. Nascut australià, va estudiar a Oxford i, sobre la pedra de l’herència familiar, va alçar un conglomerat empresarial líder en vendes d’exemplars de diaris i beneficis econòmics, primer a Austràlia i en acabant al Regne Unit amb la compra de mitjans impresos com The Sun, The Times o News of the world i finalment al món audiovisual amb British Sky Broadcasting. Als anys 80, els mitjans de Murdoch van ser l’altaveu explícit de les polítiques conservadores de Margaret Thatcher. Però als 90, Murdoch va establir una estreta complicitat amb el laborista Tony Blair, a qui va donar suport decidit en la seua aposta bèl·lica a l’Iraq. En paral·lel, Murdoch va adquirir diverses capçaleres de premsa als Estats Units, i també els estudis FOX, cosa que el va situar en la primera divisió de la producció de continguts cinematogràfics, al costat d’altres majors de Hollywood com Paramount, Warner o Columbia Universal. El resultat d’aquesta cursa de creixement empresarial és l’actual News Corporation, membre destacat del càrtel de la comunicació mundial conformat amb AOL-Time Warner (CNN, HBO, Warner BROS, Time, Life, etc.), VIACOM (CBS, Paramount, MTV, etc.) i DISNEY (ABC, Disney Channel, etc.).

Aquella nit electoral, quan FOX News va reconèixer Biden com a guanyador a Arizona fins i tot abans que l’agència AP, i les cadenes NBC i CNN, Trump, que encara tenia Twitter, va contestar amb una piulada de xiquet enrabiat. «El director de la informació electoral de Fox News va votar Hillary Clinton el 2016 i va fer donacions a Barack Obama/Joe Biden el 2008». Amb aquell tuit, el divorci Trump-Murdoch quedava signat al ciberespai. Aquella mateixa nit, les networks en obert -NBC, CBS i ABC- i alguns canals per cable van tallar l’emissió en directe de la compareixença de Trump. En paral·lel, el diari New York Post, també propietat de Murdoch, va acusar el president de mentider i l’endemà la mateixa FOX News va tallar el senyal d’una roda de premsa des de la Casa Blanca. Murdoch havia decidit canviar de complicitats polítiques. No era la primera vegada.

Els documentals de Michael Moore expliquen la importància de FOX News en la creació de mentides nacionals en forma d’opinió pública que van impulsar primer el Tea Party i després la candidatura de Trump. Però, als EUA, com al Regne Unit, Murdoch no ha posat mai tots els ous a la mateixa cistella. De fet, els recursos informatius de la News Corporation van eixir a la mà de Hillary Clinton en la travessa de les primàries contra Sanders, malgrat que Murdoch havia estat enemic declarat de Bill Clinton. Business is business. En tot cas, Biden i el Partit Demòcrata no haurien d’oblidar que el dimoni mai no fa res per l’amor de Déu. Sobretot quan el dimoni entén que la informació és una simple mercaderia el valor de la qual depèn de l’oferta i la demanda.

Compartir el artículo

stats