Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una sanitat amb beneficis

Una sanitat amb beneficis

Hi ha una diferència clara entre les empreses privades i públiques. Les privades tenen que rendibilitzar les inversions amb un objectiu clar de guanyar diners mentre, mentre que les públiques tenen com a única finalitat prestar un servei a la ciutadania amb eficiència, equitat, qualitat i transparència. L'empresa privada que gestiona el Departament de La Ribera obté els beneficis econòmics de negociar amb la prestació sanitària de la població de la comarca, repartint els dividends entre els seus accionistes. Els beneficis econòmics que la Conselleria de Sanitat trau de gestionar la sanitat pública, els inverteix en el propi sistema sanitari públic, és a dir, en els seus accionistes que són els valencians i les valencianes.

És evident que els beneficis de Ribera Salud, empresa privada que gestiona el Departament Sanitari de La Ribera, aconsegueix els seus beneficis de tindre menys personal, amb una jornada laboral major, amb uns salaris menors, a menys llits a l'Hospital, captant pacients d'altres departaments... El que repercuteix en la qualitat assistencial als habitants.

Les dades són objectives i a més a més cridaneres. Actualment en La Ribera tenim ràtios de un Metge de Família per a 1.557 persones, quan en la Conselleria de Sanitat estan en 1 metge de Família per a 1.479, tenim ràtios de 1 pediatra per a 997 xiquets/tes, mentre que en la Conselleria de Sanitat estan en 1 per a 884 xiquets/tes, tenim ràtios de 2,51 infermeres per 1.000 habitants, quan en la Conselleria de Sanitat hi han 3,54 per 1.000 habitants, tenim ràtios de 1,2 llits per habitant, mentre que en la Conselleria de Sanitat estan en 1,7 llits per 1.000 habitants, en La Ribera tenim 301 llits, mentre que en la Conselleria de Sanitat tenen quasi 400 llits... Esta falta de personal i de mitjans ocasiona la massificació de les Consultes, de les Urgències, de les Citacions tancades, anant en detriment de l'atenció sanitària prestada als pacients. Si a més a més afegim que la taxa d'ocupació és del 94,1%, les xifres parlen per si mateix. La taxa d'ocupació recomanada està al voltant del 80%, perquè cal tenir previst una taxa de llits lliures per a casos imprevistos. Però estes previsions sols es tenen en compte en els hospitals de gestió pública, on prima l'interès de la salut de la població, no l'interès econòmic d'una empresa. Açò explica les llargues hores d'espera per aconseguir un llit d'hospitalització per als pacients que estan en Urgències, perquè les plantes de l'Hospital de La Ribera estan saturades, encara que en l'actualitat queden poques habitacions, la gran majoria són habitacions per a 2 pacients .

La campanya de marketing de Ribera Salut per a desacreditar la Sanitat Pública és continua i diversa en els tribunals, en els mitjans de comunicació, en la manipulació informativa als pacients... Alguns exemples són que l'informe de Síndic de Comptes sols és de la Concessió Administrativa de Manises perquè el Síndic no compta amb dades de les inversions realitzades en el Departament de La Ribera per a poder valorar-la, ni tampoc el manteniment ni la pèrdua de valor de les obres i les instal·lacions per l'efecte del temps. També cal tenir en compte que amb la càpita de Manises s'ha tingut que construir l'Hospital i que en La Ribera l'Hospital ja estava construït i és de la Conselleria de Sanitat, és a dir de la ciutadania, que en l'any 2003 li va pagar 69 milions d'euros a Ribera Salut, per tant la càpita proporcionalment és molt més cara. Per la falta de control, de transparència i l'opacitat en la que es contracta al personal, el desconeixement dels plans d'inversions, la gestió de les consultes... De tots és conegut que hi han 2 telèfons d'accés a l'Hospital de La Ribera, un per als habitants de La Ribera i un altre directe per la resta de la població. En qualsevol hospital públic les persones accedeixen a traves del Servei d'Atenció i Informació als Pacients tenen registre d'entrada i un procediment d'actuació públic. També cal recordar que tenen un sistema d'incentivació econòmica per als metges per a que donen altes als pacients ingressats , el que significa una perversió del sistema sanitari, prioritzar el benefici econòmic abans que el benefici del pacient.

El negoci de Ribera Salut és perfecte ja que no arrisca res perquè tots els seus ingressos són de la Conselleria de Sanitat, dels impostos de tots els valencians i valencianes, en canvi els seus beneficis, quasi 30 milions d'euros en els últims 5 anys són dels accionistes, no per a cobrir les necessitats de la població. Una altra diferència és que la gran inversió econòmica de Ribera Salut es realitza en alta tecnologia per a poder captar a pacients d'altres departaments, mentre que les instal·lacions van deteriorant-se i no s'adeqüen a les necessitats actuals. En canvi la Conselleria de Sanitat inverteix en Programes de Salut i de Prevenció de la Malaltia, com puguen ser el de Mama, el de Càncer de Colon, per evitar que les persones tinguen malalties.

El mínim que es pot demanar a Ribera Salut és lleialtat institucional, acceptació de la finalització del contracte i col·laboració per a fer una transició natural cap a la gestió pública de la Sanitat en La Ribera, facilitant tota la informació i posant a disposició de la Conselleria de Sanitat tots les infraestructures i recursos materials en perfecte estat d'us per a garantir la continuïtat de l'Atenció Sanitària a la Ciutadania. Que deixen de gastar els diners públics en recursos en els tribunals contra persones que sols s'han dedicat a defensar el sistema públic de la Sanitat Valenciana i que invertixca en més personal i en millorar les instal·lacions.

Compartir el artículo

stats