Gandia tanca les trobades de música, cançons i balls valencians "D’arrel" amb la Cercavila de les Comarques

L'acte principal del programa cultural de la Diputació de Valencia serà el diumenge 

El diputat de Cultura i la regidora de Gandia, en la presentació de l'acte

El diputat de Cultura i la regidora de Gandia, en la presentació de l'acte / Natxo Francés

Ana Guerrer

Gandia acollirà este diumenge, 24 de setembre, l'acte central de les trobades "D’arrel" de música, cançons i balls valencians, organitzats per l'àrea de Cultura de la Diputació de València. Sobre les trobades D’arrel, una gran exhibició de músiques, balls, folklore i festes valencianes, el responsable de Cultura de la Diputació, Paco Teruel, ha destacat “la programació variada que hem oferit per a arribar a tota mena de públics, dels més joves a la gent gran, consolidant estes jornades que posen en valor la nostra cultura tradicional”.

L'edició de 2023 de "D’arrel" acabarà el diumenge amb un acte principal a Gandia, conegut com Cercavila de les Comarques, amb un amplíssim ventall d'entitats participants i d'expressions culturals de les comarques valencianes. La cercavila eixirà de la plaça del Prado a les 11.30 hores i anirà incorporant participants en l’Escola Pia, el Passeig de les Germanies i el Palau Ducal dels Borja, per a acabar en la Plaça Major de Gandia amb una selecció d'actuacions i el concert de Pep Gimeno "Botifarra", amb el seu nou espectacle "Ja ve l’aïre".

La regidora de Cultura i Turisme de Gandia, Balbina Sendra, ha considerat esta huitena edició de la trobada de folklore organitzada per la Diputació "una gran oportunitat per a posar en valor la música, les cançons i els balls valencians". Sendra agraïx a la corporació provincial i la seua àrea de Cultura que "haja pensat en la nostra ciutat com a amfitriona de la cercavila, ja que ens ajuda a consolidar el calendari d'activitats culturals que hem dissenyat des de l'ajuntament durant el cap de setmana previ a la Fira i Festes, moment en què Gandia oferirà la seua immensa proposta lúdica i cultural per a tots els públics".

La programació de l'acte central de la huitena edició de les trobades "D’arrel" organitzades per la Diputació ha sigut presentada este divendres a l'Ajuntament de Gandia, amb nombroses activitats que pretenen ser "un aparador de les nostres danses, cançons i manifestacions populars", segons el diputat de Cultura, Paco Teruel, qui ha afegit que la intenció és "fer carrer, poble i comarca en una jornada festiva per a la gent de la Safor".

Així, la Cercavila de les Comarques farà un recorregut pels carrers de la capital de la Safor des de la Plaça del Prado a càrrec de l’Associació Cultural La Regalada, el grup musical Vent Mediterrani, el Grup de Danses El rebombori de Gandia, l'agrupació Colla Terròs i Carasses de Petrer, Els Porrots de Silla, i dos colles de música tradicional valenciana, la Colla Comboiet i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor. La festa també arribará a la plaça de l’Escola Pia, amb actuacions dels Gegants de Gandia, la Muixeranga de la Safor, la Colla de la S. M. d’Alboraia, La Xafigà, la Colla del Grau de Gandia, i Els Porrots de Silla. Tots ells s'incorporaran a la cercavila.

A este aparador de manifestacions musicals i festives valencianes se sumaran també des del Passeig de les Germanies el Grup de danses Roís de Corella i la Muixeranga de la Safor amb el Ball de bastons. El Grup de danses La Delicà de Gandia i els Ministrils de Gandia també s'uniran a la celebració des del Palau Ducal dels Borja. De manera paral·lela, en la Plaça Major actuarà la Colla de la Federació Valenciana de Dolçainers/és i Tabaleters/res. Les associacions, colles i grups de música popular valenciana tindran com a última parada la Plaça Major, on es posarà punt i final a la cercavila, amb el concert de Pep Gimeno "Botifarra".