Anem fent!

Concert de Falles

Protagonistes del concert faller

Protagonistes del concert faller / Salva Gregori

OPINIÓ / Pasqual Molina

Divendres passat, al saló d’actes del Museu Faller de Gandia, es va celebrar el Concert Faller, ja un clàssic, interpretat per la Banda de Música de Benirredrà.

Seien en els llocs d’honor Elena Blanco Dols, l’alcaldessa de Benirredrà, Ajuntament que patrocinava el concert, qui anava acompanyada per la tinenta d’alcaldia i regidora delegada amb les Falles, Vicky Bordes Piquer; la fallera major de Gandia, Marta Lozano Pérez; la fallera major infantil, Daniela Serralta Miñana; el regidor delegat en les falles, Adrià Vila Flores; el president de la Federació de Falles. Junta Local Fallera de Gandia, Telmo Gadea Boix; la padrina de la Setmana Santa i Cambrera del Crist Ressuscitat, Gloria Fernández Catalá, acompanyada pel membre de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, Marcos Cabanilles, i les regidores de l’Ajuntament de Gandia Liduvina Gil Climent, Elena Moncho Palacio, Mar Beltrán Alandete i Rosabel Borrull. Assistien com a convidats especials, l’expresident de la Federació de Falles, Jesús Garcia Cànoves, el faller amb Gesmil de Diamant Josep Lluís Mendieta, el president de l’Associació Gastronòmica Fideuà de Gandia, Avelino Alfaro, el fill predilecte de Gandia, Pasqual Molina i, en lloc destacat, el president de la l’Associació Musical de Benirredrà, Vicent Savall, acompanyat per membres de la seua directiva.

Totes les persones, autoritats i convidats foren saludades, des del faristol, per Martina Villaplana Tormo, estudiant del grau professional de música en l’especialitat de clarinet, qui exercí com a presentadora de l’acte i clarinetista de la banda.

Fetes les salutacions, va introduir el programa del concert amb la primera peça, que fou ‘Laura Martí i Sanz’, de David Positiguillo, un pasdoble d’estil clàssic amb clares reminiscències a la música valenciana, que exalta una de les festes més arrelades del nostre territori: les Falles.

Per a la segona peça del concert fou requerida la presència de Javier Cabrera Aparisi, professor de música i músic de trompeta, qui fou convidat a dirigir la Banda de Benirredrà en la interpretació del pasdoble que havia compost dedicat a la fallera major infantil de Gandia, Daniela Serralta Miñana, però abans de començar digué estes paraules: «Quan se’n recorden professionalment d’un, per a fer-li un encàrrec, és sempre molt gratificant. Si a més a més, l’encàrrec ve d’una societat com la federació de falles del poble d’un mateix, que és Gandia, el meu poble, és més gratificant encara, però, si a més a més, l’encàrrec és per a algú molt proper a un mateix, com és la meua neboda Daniela, aleshores és més gratificant, si això és possible. Així que aquest pasdoble és per a tu Daniela».

Abans Martina Villaplana, sobre l’obra que anava a estrenar-se, havia dit que es tractava d’un pasdoble de tall clàssic, fester i de carrer, amb una introducció que ens recordaria els pasdobles populars en el món de la festa. L’aplaudiment sonor i l’emoció de Daniela Serralta foren patents en finalitzar la interpretació del pasdoble.

Tot seguit Vicent Mengual Caudeli pujà a l’escenari per a dirigir el pasdoble que li havia dedicat a la Fallera Major, Marta Lozano Pérez, però abans d’agafar la batuta es gira cap al públic i va dir amb beu clara: «Voldria fer-me ressò de tres coses mol bàsiques: la primera es destacar el suport fonamental de l’Ajuntament de Benirredrà, perquè sense ells açò que veuen vostès no seria possible; la segona és el meu reconeixement a la Federació de Falles, amb Telmo Gadea al capdavant, l’alma mater d’este projecte, un músic gandià de soca-rel, d’eixos que marquen la diferència, este concert és una idea pròpia d’ell, que sense ell tot el que s’ha fet en estos huit anys hauria estat impossible, i finalment, els músics, perquè, sense els músics, res del que vostès disfruten pel carrer existiria. Vaja per ells!». Mengual fou durant cinc anys el director el la Banda de Benirredrà, hui és el director artístic i musical de l’Associació Musical del Verger i de l’Ateneu Musical de Rafelguaraf, i mestre d’orquestra en el Conservatori Professional de Música Tenor Cortis de Dénia.

Com passà abans, Martina Villaplana digué que el pasdoble de Vicent Mengual, dedicat a la Fallera Major de Gandia era «un pasdoble fester, d’estructura clàssica, amb una instrumentació pensada per a que siga un pasdoble funcional tant en carrer com en concert. Amb una introducció basada en els pasdobles d’estil dianer (diana de gala alcoiana) seguit d’un tema que desenvolupa la idea exposada a la introducció i que desemboca a un fort central».

Després dels aplaudiments al pasdoble dedicat a la fallera major de Gandia es viuria un dels moments més emotius de la nit quan Josep Alemany, el nou director de la banda de Benirredrà i dolçainer consagrat, interpretà amb la dolçaina amb Mirza Bordes la ‘Muixeranga’ amb una versió per a Banda de Juan Carlos Sempere Bomboi, acompanyats per la Banda de Benirredrà, ara dirigida per Vicent Mengual.

Seguí ‘La Malaguenya de Barxeta’, una cançó recuperada per Pep Gimeno ‘Botifarra’, una antiga cançó difosa massivament, que la Banda de Benirredrà interpretà en la versió del compositor Azael Tormo.

La música de Salvador Gea, autor de ‘L’himne a Gandia’, sonà en el saló mentre el públic es posava respectuosament dret i alguna veu cantava la lletra de Josep Mª Capsir. L’acte musical acabà amb la peça ‘Valencia’ del mestre José Padilla. En acabar, dalt de l’escenari, les falleres majors reberen de mans dels autors les partitures dels seus pasdobles. L’alcaldessa Elena Blanco dedicà unes paraules a la importància de la música a Benirredrà i el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, en un dels seus darrers discursos, digué: «La Federació de Falles va iniciar un projecte musical fa huit anys amb una triple vessant: fomentar la música en directe (el concert faller), renovar el repertori de música festera, i difondre les noves composicions i compositors. Aquest projecte es va encetar amb l’alcaldessa Loles Cardona. Des d’aleshores s’han encarregat setze pasdobles que han rebut el nom de les falleres majors de l’exercici faller. A més, es va compondre un pasdoble anomenat ‘Cort d’honor’, que sonà en el moment que les corts d’honor pugen a l’escenari el dia de la presentació; un altre anomenat ‘75 aniversari’, per a commemorar l’efemèride del naixement de la Junta Local Fallera, i finalment, la marxa de processó ‘Sant Josep de Raval’, l’única marxa processional fallera, destinada a acompanyar el sant el dia 19 de març. Una composició amb caràcter noble, però sense la severitat d’altres marxes dedicades, per exemple, a la Setmana Santa. [...] En total , denou composicions, originals i inèdites escrites per compositors de Gandia i la comarca, i també per professionals de reconegut prestigi, però de fora de la Safor, que han volgut sumar-se al projecte. 

Cada any s’ha celebrat un concert amb l’estrena i amb obres del repertori festiu. L’any 2019 es va realitzar la gravació d’un CD al Museu Faller, amb els huit primers pasdobles, l’himne de Gandia i la marxa de processó. Històricament la Federació de Falles havia cuidat la literatura i el teatre, especialment. Ara s’hi han afegit la música, la imatge i la fotografia. Les generacions més joves, així com els pròxims responsables de les Falles, han d’abstenir-se a la temptació de suposa desnaturalitzar les Falles. Sense un contingut cultural, patrimonial, tradicional i valencià, serem altres coses, però no Falles. El camí més curt no és sempre el millor. El camí llarg sol donar millor resultats, més satisfactoris».