L'ONU ha posat el seu ull sobre el problema del racisme a Espanya. I ho ha fet amb una crítica molt dura: «la discriminació racial està present a tots els àmbits de la societat espanyola». Així ho reflecteix el document presentat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides pel Grup de Treball d'Experts sobre Afrodescendents després de la seua visita a Espanya en febrer d'este any.

«El Grup de Treball està preocupat per la situació dels drets humans del afrodescendents. Existeix una gran distància entre la legislació i la pràctica en la protecció dels afrodescendents contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l'afrofòbia i les formes connexes d'intolerància», assevera el president del grup d'experts, Michal Balcerzak, que urgeix al govern d'Espanya «a que pose fi a totes les formes d'expulsió col·lectiva i de rebuig dels sol·licitants d'asil i els migrants».

Este grup d'experts va fer les visites que han donat lloc a les seues conclusions el passat mes de febrer a ciutats com Madrid, Barcelona, Almeria o Ceuta, i es van reunir amb representants i alts càrrecs del govern nacional, del Tribunal Suprem, fiscals, funcionaris de les forçes de seguretat, membres del Congrés dels Diputtats, autoritats locals i institucions de drets humans, on es va invitar a ciutadans afrodescendents i representants d'ONG a participar a les trobades i les reunions. Tanmateix, van visitar llocs clau com el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) d'Aluche, a Madrid, o el Centre d'Estància Temporal d'Immigrants de Ceuta.

Des de les escoles al treball

Concretament, el document presentat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides assenyala que «la discriminació racial és present a tots els àmbits de la societat espanyola, des dels centres escolars fins al mercat laboral, passant per la vivenda, la sanitat i altres serveis socials». Així, l'informe mostra «importants deficiències» en la protecció de persones migrants i sol·licitants d'asil, i alerta sobre l'ús generalitzat d'estereotipus i perfils racials.

Per a fer esta análisi, el grup d'experts va recollir els testimonis de treballadors migrants que viuen a barraques de cartó i plàstic als hivernacles d'Almeria, sense sanejament ni aigua potable. A més a més, van poder comprobar l'explotació salarial que pateixen, així com l'acosament i el maltractament físic que reben per part de certes autoritats, amb la complicitat en alguns casos dels seus empleadors, segons denuncien.

Per tot això, el Grup de Treball va animar al govern d'Espanya a promoure el Decenni Internacional per als Afrodescendents i aplicar la Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.