La Coordinadora Valenciana d´ONGD ha preparat tot un ventall d´activitats i concentracions durant les dos pròximes setmanes per fer una cridada contra la pobresa amb motiu de la celebració el pròxim dimecres 17 d´octubre del Dia Internacional per a l´Eradicació de la Pobresa. Més de 170 ONGD, entitats socials, sindicats i universitats, agrupades al voltant de la Campanya Pobresa Zero, organitzaran una vintena d´actes per tota la Comunitat Valenciana baix el lema «Més fets i menys promeses. Drets ja».

Algunes d´estes activitats ja van tenir lloc ahir, com les concentracions amb les lectures dels manifestos de la campanya a Alcoleja, Benifallim i Penàguila, que serviran de calfament per a les manifestacions previstes per al divendres a Castelló de la Plana, i a València, Alacant i Quart de Poblet el dissabte. En total, un total d´onze localitats de la Comunitat Valenciana seran seu d´alguna de les concentracions, manifestacions, conferències i actuacions que preparen les ONGD per a sensibilitzar sobre el creixement dels nivells de pobresa i desigualtat, i per a demanar als representants polítics que actuen per a garantir els drets de totes les persones.

Dades preocupants

Per a reforzar esta setmana de mobilitzacions, la Coordinadora Valenciana d´ONGD ha recordat que, segons l´Institut Nacional d´Estadística (INE), el 23 % de la població resident a la Comunitat Valenciana es trobava al 2017 per baix del llindar de pobresa, quasi quatre punts més que l´any anterior. A més, la dada es dispara fins el 30 % entre els menors de 16 anys i és un punt major en dones que en homes.

Tanmateix, la taxa de risc de pobresa en Alacant és del 26,6 %, i al voltant del 20 % a les províncies de València i Castelló. Les comarques amb més risc són la Marina Alta, la Vega Baixa i la Marina Baixa. En canvi, les que tenen menys risc són l´Alt Millars, l´Alt Maestrat i els Ports. Del total de la Comunitat Valenciana, el 7,4 % de la població pateix carència material severa.

D´altra banda, les dades de l´INE també apunten que el 49,8 % dels valencians no tenen capacitat per a fer front a gastos imprevistos, i 450.000 famílies amb xiquets es troben en situació de pobresa severa.

Davant totes eixes dades, la campanya Pobresa Zero denuncien que els Pressupostos Generals de l´Estat per a 2018 només dediquen un 0,22 % de la Renta Nacional Bruta a Ajuda Oficial al Desenvolupament quan els parlamentaris es van comprometre a arribar fins al 0,4 % abans d´acabar la legislatura; o que la Generalitat Valenciana dedica només el 0,10 % del seu pressupost consolidat a eixe aspecte quan els compromisos dels partits del Pacte del Botànic se situaven entre el 0,15 i el 0,20.