Nelson Mandela, la Copa Mundial de Futbol de 2010... Sud-àfrica té infinitat de referents mediàtics que indiquen que ens trobem davant d'un país desenvolupat on la violència no entra dins de les preocupacions dels ciutadans. Però la realitat és ben diferent. Sud-àfrica es troba a la cua del rànquing de països pacífics. En concret, es troba en el lloc 125.º de la llista del Global Pacific Index de 2018, per darrere d'Hondures, Uganda o Guatemala. No obstant això, cap d'aquestes dades va aturar l'espenta de Carlos Andrés i Ignacio Alonso, dos joves valencians que van voler traslladar-se fa un any a Ciutat del Cap, la capital de Sud-àfrica per encetar un projecte social anomenat Meraki Bay que està canviant la vida a Hangberg, una de les faveles de la ciutat.

«Començàrem totalment des de zero. Volíem ajudar, però no sabíem on. En eixe moment, sen's va ocórrer iniciar una recerca a Facebook», explica Ignacio Alonso. Trobaren a una espanyola que havia organitzat un partit de futbol a una comunitat pobre, Hangberg. Ella els va ficar en contacte amb dos xics que vivien a la favela. «Era molt important conéixer a algú de la comunitat per preservar la nostra seguretat. De seguida vàrem trobar moltes facilitats per part dels veïns i començarem a rebre els primers voluntaris», comenta Alonso. Actualment, Meraki Bay compta amb tres línies de treball que es centren en la infantesa i l'empoderament de la dona a la comunitat de Hangberg.

Pel que fa a la infantesa, l'associació manté dos projectes: Houties i Leopards. El primer és un grup de suport educatiu i social orientat a xiquets entre 6 i 13 anys. Cada setmana, cinc monitors de la comunitat els imparteixen tallers de cuina, civisme o sexualitat.

Esport i col·lectivitat

Per altra banda, Leopards és un grup de futbol juvenil s'ha conformat l'eix de l'oci de molts xiquets a Hangberg. De fet, molts d'ells llueixen des de fa un temps samarretes del Villarreal CF i el Valencia CF, amb qui Meraki Bay té convenis de col·laboració. «El problema a Sud-àfrica és que hi ha molt de contrast entre gent pobre i gent rica. Els xiquets es veuen abocats als carrers i al consum de drogues perquè creuen que no tenen cap tipus d'alternatives a la vida. Nosaltres intentem canviar eixe pensament», explica el jove valencià. «L'altre dia vaig llegir un informe que deia que un xiquet no hauria de patir més d'una situació traumàtica a l'any. En Sud-àfrica, els xiquets pateixen huit o nou de mitjana», apunta.

No obstant això, segons Alonso, el projecte que «més alegries» aporta a la comunitat és el destinat a les dones. «Tenim un grup de costura amb dones entre 50 i 70 anys i són increïbles. Ho donen tot per a la comunitat», assegura el jove, ja que els objectes que confeccionen aquestes costureres es venen per a finançar els projectes a Hangberg.

El pròxim objectiu de Meraki Bay és la creació d'una acceleradora d'empreses. «Volem fer un concurs de start-up. El projecte guanyador serà finançat pe r l'associació», explica. Actualment, els joves valencians es troben concentrats en trobar finançament per fer realitat aquest projecte que «canviaria per complet la vida a Hangberg», conclou Alonso.