Ja són 30 anys. Tres dècades de treball d'institucions, associacions, ONG, voluntaris... de la societat civil valenciana per tot el planeta per tal d'aconseguir un món un poquet més just. Va ser en l'abril de 1989 quan es va aprovar el primer programa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, amb el nom de Programa Nord-Sud. Des d'eixe dia més de 230 entitats han protagonitzat iniciatives de tot tipus que, ara, han rebut el seu homenatge en forma d'una publicació, Cooperació valenciana. 30 anys transformant el món.

L'obra, que va ser presentada el passat divendres i ha sigut editada per la mateixa Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, recull a les seues més de 200 pàgines el testimoni d'alguns dels personatges claus als orígens de la cooperació valenciana, com el que va ser conseller de Treball i Seguritat Social, Miquel Doménech, o Ximo García Roca, qui fou director del Centre de Voluntariat de la Comunitat Valenciana. «Calia començar a veure el món i explicar que aquell món no s'acabava en el Micalet», recorda a l'obra Doménech.

El treball fa un recorregut per estes tres dècades dividit en quatre fases: els orígens de la cooperació valenciana, la seua consolidació, els anys de denúncia per la corrupció i la restauració. I és que als 30 anys de vida de la cooperació valenciana no tot han sigut bones històries. També les ha habudes fosques. Ben fosques. Concretament l'època en què Rafael Blasco va ser conseller de Cooperació, entre 2007 i 2011. En eixos anys la corrupció va campar a pler pels despatxos de l'Administració. Es van desviar fons que mai van arrivar on havien sigut destinats mitjançant una trama d'empreses i falses ONGD amb les quals s'intentava que no s'alçaren sospites. La documentació que acreditava aquella activitat corrupta va arrivar a les mans de les diputades en les Corts Clara Tirado (PSPV) i Mireia Mollà (Compromís), que ho denunciaren als jutjats. Blasco és ara a la presó.

Però eixos anys van ser un esborrall dins del còmput general de la cooperació valenciana. Només des de 1996 fins el 2018 s'ha contabilitzat que la Generalitat Valenciana ha finançat 1.053 projectes de cooperació al desenvolupament en una gran quantitat de països distribuïts pel tot el món. «En aquest camí, que hem recorregut conjuntament, hem comprés que les diverses realitats existents en el planeta són dues cares d'una mateixa moneda, i que, per a transformar la vida de les persones i les comunitats d'altres llocs cal canviar les actituds i les maneres de pensar el desenvolupament de les que tenim la sort de viure en regions més riques. No podem deixar de repetir que la pobresa d'alguns, la seua carestia i les seues necessitats... són la conseqüència directa de la riquesa d'uns altres, de la seua abundància, de la nostra petjada», defén l'actual consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo.

Treinta anys són ja on gràcies a la solidaritat dels valencians s'ha lluitat contra la pobresa i la fam a tot el món, s'ha fomentat la igualtat entre homes i dones, s'ha tractat de garantir l'accés a l'educació, s'ha promogut la salut als països en dificultats, s'ha conscienciat davant el canvi climàtic i, sobretot, s'ha treballat per protegir els Drets Humans.