En 2019, més de 115.000 persones, sobretot dones i menors de cinc anys, han millorat la seua salut i qualitat de vida gràcies a les 15 actuacions que el Fons d'Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi (FAHE) va realitzar a deu països. A més del treball a Haití, l'Equador, Palestina, Síria, Uganda, República Democràtica del Congo, Kenya i Moçambic, s'inclouen per primera vegada accions en dos països amb situacions molt complexes, com són l'Iraq i Iemen. El subministrament de medicaments essencials, kits higiènics, aliments de primera necessitat i l'atenció sanitària amb prioritat en els drets sexuals i reproductius de dones i xiquetes refugiades centren les intervencions.

El Fons d'Emergències de Farmamundi va activar el protocol d'emergències amb celeritat després del pas del cicló Idai per Moçambic. A més de fer costat a l'equip de la Cooperació Espanyola en el desplegament del primer hospital de campanya a la ciutat de Dondo, va posar en marxa dues intervencions d'emergència i post desastre al costat de l'ONG United Purpose en els districtes de Sussundenga, Macate i Vanduzi que van beneficiar a 6.150 persones (3.829 d'elles dones i xiquetes).

Primeres accions a l'Iraq i Iemen

Aquest 2019 i per primera vegada, el Fons d'Emergència va iniciar actuacions a l'Iraq i Iemen, per a alleujar la situació sanitària de més de 54.000 persones en dos països amb situacions molt complexes.

Amb una població estimada de 38 milions de persones, l'Iraq s'enfronta a importants desafiaments a conseqüència dels diversos conflictes que han afectat el país en els últims anys. Amb la seua sòcia local al país, Heevie, es va organitzar l'aprovisionament d'estoc de medicaments essencials i consumibles sanitaris. Amb l'ONG Social Development Hodeida Girls Foundation, es va iniciar l'aprovisionament d'estoc amb medicaments essencials i consumibles sanitaris per a combatre el dengue als centres de AlHwak, Al Doryhmei, AlZuhra i Al-marawah, on també es va reforçar l'atenció primària per a garantir la salut a més de 24.000 persones.

Uganda i Kenya

La crisi de Sud Sudan s'ha convertit en una de les més importants i coEn esta situació de desplaçament forçós de la població civil i de la mà d'Emesco, es van dur a terme dues intervencions complementàries, que van beneficiar a 16.690 persones, de les quals 12.571 són dones i més de 1.600 menors.

També a Uganda es va prioritzar l'atenció sanitària a famílies en el camp de Kyaka II, en el Districte de Kyegegwa, que alberga persones refugiades de la República Democràtica del Congo, Ruanda i Burundi. Es van posar en marxa 25 dispositius mòbils sanitaris i es van realitzar quinze tallers de promoció de la salut menstrual, garantint l'accés a la informació i les eines per a la fabricació d'articles d'higiene reutilitzables entre les adolescents.

A Kenya es continua el treball amb dones i adolescents refugiades en els assentaments informals de Nairobi, ampliant la cobertura en salut sexual i reproductiva i salut matern-infantil integrant l'enfocament de gènere i pertinència cultural i ampliant les oportunitats de dones i xiquetes supervivents de violència sexual i violència basada en gènere per a la restitució integral dels seus drets vulnerats.

Prevenció de desastres a Haití

Coincidint amb el desé aniversari del terratrémol a Haití, es va impulsar el treball al costat de l'ONG local Moviment Soci Cultural per als Treballadors Haitiansper a reduir el risc davant desastres en les Comunes de Léogâne, Petit-Goâve i Grand-Goâve del Districte Léogàne, que ha beneficiat a 3.800 persones.

També a l'Equador i al costat de l'equip de Terranueva, es van distribuir kits familiars d'higiene personal i accés a aigua segura per a consum després de les greus inundacions. I es van realitzar campanyes d'informació, educació i comunicació.

Palestina i Síria

Finalment, destacar que el FAHE continua donant suport a l'assistència alimentària d'emergència en la Franja de Gaza i en els campaments d'Al Yarmouk, Khan Eshieh, Idleb i Rural Aleppo, a Síria, coincidint amb l'època de Ramadà. En total, tres intervencions on s'han subministrat aliments bàsics a 3.745 persones, la majoria dones i xiquetes en situació de màxima vulnerabilitat en tots dos països.