«Ser dona al Sud 2020», programa d'educació per al desenvolupament del Fons Valencia per la Solidaritat, ha conclòs després d'arribar a sensibilitzar a més de 1.000 persones de fins a 18 municipis de la Comunitat Valenciana. La finalitat d'este programa ha estat donar a conèixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del Sud. En concret, la delegació d'esta setzena edició de «Ser dona al Sud» ha sigut originària d'Equador i ha estat formada per Lilia Rodríguez, presidenta del Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM); José Luis Cevallos, secretari executiu del Consejo Cantonal de Protección de Derechos del municipi de Rumiñahui (Equador); i Elsa Susana Cachimuel, tècnica de formulació de polítiques públiques del Consejo Cantonal de Protección de Derechos del municipi d'Otavalo (Equador).

La veu de la delegació d'Equador ha arribat als municipis d'Alfafara, Benifaió, l'Alcúdia, Elx, Ontinyent, Alcàsser, Xàtiva, la Llosa de Ranes, Alfarrasí, Otos, l'Olleria, València, Picanya, Bocairent, Almussafes, Gandia i els Poblets. Durant la visita a estes localitats s'han realitzat diferents activitats destacant la conferència «Violència masclista en relacions de parella de pobles indígenes en Otavalo (Equador)», dirigida al públic en general, i amb la qual s'ha donat a conèixer com s'expressa la violència contra les dones indígenes, els mecanismes comunitaris de prevenció i sanció i les potencialitats de canvi des de la cultura.

«Ser dona al Sud» va nàixer al 2004 i, després de 16 edicions, s'ha consolidat en un programa d'educació per al desenvolupament del Fons amb testimonis del Sud que han col·laborat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d'igualtat i enfortiment institucional, junt amb el Fons Valencià.