Habitualment l'ONG Metges del Món és més coneguda per la seua tasca al voltant de tot el planeta. Els seus metges voluntaris treballen ja des de fa 25 anys per a atendre a persones en dificultats en països d'Àfrica, Amèrica o l'Orient Mitjà. Per això, compten amb una ampla trajectòria tractant diferents epidèmies. Ara, en mig de la crisi provocada pel coronavirus a Espanya, integrants d'esta entitat s'han llançat als carrers de València i Alacant per a ajudar, amb els seus coneixements en este tipus d'emergències, a les persones més vulnerables del nostre entorn social.

D'esta manera, Metges del Món Comunitat Valenciana, malgrat els riscos que comporta esta nova situació, ha atés durant estos dies de confinament a persones que pateixen tot tipus de barreres per a accedir als recursos, sobretot a l'atenció sanitària. Es tracta de col·lectius molt vulnerables com són les persones sense llar, les que tenen problemes de salut mental o de consum de substàncies, les dones prostituïdes en situació d'explotació social, les víctimes de violència de gènere o les persones migrants en situació administrativa irregular. En una situació excepcional d'emergència en salut, amb l'obligatorietat del confinament i amb la recessió econòmica que s'albira, la seua situació és encara molt més vulnerable.

Per això, per a poder continuar donant suport a estes persones estos dies, Metges del Món ha adaptats els seus projectes d'inclusió social de València i Alacant a la nova situació. Així, ha iniciat un procés d'atenció de necessitats bàsiques amb el repartiment d'aliments i materials d'higiene, a més de facilitar espais per a la neteja personal d'estes persones.

Seguiment sociosanitari

També ha realitzat un seguiment sociosanitari individualitzat per a detectar problemes de salut física i mental, promocionant conductes de prevenció, autocura i reducció de risc per minimitzar les possibilitats d'empitjorament del seu estat de salut i el possible contagi de la Covid-19.

A tot això s'afig el suport psicosocial mitjançant atenció psicològica i psiquiàtrica telefònica i presencial que ha fet l'ONG amb especial atenció i acompanyament a dones víctimes de violències.