Payasospital ja ha posat a la venda el Calendari Solidari 2021. Amb aquesta iniciativa, l’ONG valenciana pretén finançar una part de les seues activitats de suport als menors que es troben en hospitals de la Comunitat Valenciana. L’almanac, que costa 3 euros, cobreix, segons el director artístic Sergio Claramunt «el que costen unes 100 visites a hospitals. Parlem de més del 15% de la despesa que generen eixes visites. És el nostre producte solidari estrela, és el que més s’embene i amb el qual més recaptem».

La pandèmia ha alterat la realització del calendari. El fundador de Payasospital afirma que «les fotos són, com en anys anteriors, de Fátima Arroyo. No hem pogut fer la sessió fotogràfica perquè estàvem confinats, però el que ha fet Miguel Ángel Querecuto, que és qui dissenya el calendari, és agafar dues bones imatges que no van eixir en els últims calendaris per a completar el d’enguany».

Claramunt està satisfet de la resposta dels valencians a esta iniciativa. «La gent és molt solidària. El calendari té un preu molt assequible i tots l’anys els que l’adquireixen per a posar-lo en una taula o en una prestatgeria ho sol reposar amb el de l’any següent. És un almanac molt bonic que genera moltes peticions».

El Calendari Solidari també ajuda a donar a conéixer què és Payasospital. «Afortudament cada vegada hi ha menys gent que no sàpia què és Payasospital i a què es dedica. El nom de la nostra ONG definix al que ens dediquem, però segurament no sap els detalls del nostre treball als hospitals. La gent creu que som voluntaris quan els nostres pallassos són professionals i estan remunerats, que reben una formació específica, que la nostra entitat té una sèrie de programes, que anem als mateixos hospitals, que som d’utilitat pública, que tenim un conveni amb la Conselleria de Sanitat… En fi, són coses que moltes persones desconeixen i gràcies als mitjans de comunicació com Levante-EMV les podem donar a conéixer».

Les AMPA de més de 20 centres educatius de Castelló, València i Alacant també participen en la venda d’exemplars. «Tenim una campanya destinada en els col·legis en la qual si venen un mínim de 200 calendaris ho premiem enviant dos pallassos en el centre o, si la pandèmia no ho permet, els fem un vídeo personalitzat agraint la col·laboració», assevera Claramunt. També es poden trobar a tots els centres del Corte Inglés a la Comunitat Valenciana i en la seu de Payasospital al carrer Arquitecte Arnau, 12 de València.

La crisi generada pel coronovirus ha alterat el funcionament de Payasospital. «La pandèmia ens afecta i molt -afirma el director tècnic de l’associació-. Al març ens van convidar a eixir dels hospitals i ens vam haver de convertir en un prograna online. Al juliol vam poder tornar a alguns centres mèdics i a l’octubre tornem a sis dels 8 hospitals als quals acudim regularment. Per desgràcia al novembre ens han tornat a traure i una altra vegada actuem de manera telemàtica. No és el mateix una visita presencial que estar darrere d’una pantalla, però és el que més s’assembla i hem d’adaptar-nos al qual ens toca viure. I si podem continuar complint l’objectiu de la nostra associació de manera telemàtica, perquè cal fer-ho. El nostre objectiu és millorar la salut dels pacients i animar-los durant la seua estada en un hospital i si no pot ser en directe, llavors cal utilitzar els mitjans que les noves tecnologies ens permeten. És possible que hi haja xiquets que es queden una mica desencantats al no veure’ns a l’habitació, però al final totd accepten molt ràpid els canvis i es conformen».