Les cooperatives i la Fundació Vicente Ferrer impulsen l’associacionisme a l’Índia

Un projecte amb el suport de Concoval construirà un centre comunitari a l’aldea de Bommanahal  

Les cooperatives valencianes, amb la Fundació Vicente Ferrer

Les cooperatives valencianes, amb la Fundació Vicente Ferrer / Levante-EMV

R. Soriano

Gràcies al suport de 21 cooperatives valencianes, 31 associacions de persones amb discapacitat del sud de l’Índia disposaran d’un espai segur per a debatre sobre les seues necessitats, vetlar per la protecció dels seus drets, realitzar projectes conjunts i intercanviar coneixements i recursos. El passat 10 d’octubre, una representació de les cooperatives participants en el projecte es va desplaçar fins a l’aldea de Bommanahal per a col·locar la primera pedra d’este centre comunitari promogut per la Fundació Vicente Ferrer (FVF), que entrarà en funcionament al gener de 2025.

La FVF i Rural Development Trust (RDT), matriu i contrapart de la Fundació a l’Índia, treballen des dels seus inicis al costat de la població local implementant programes dirigits a promoure l’associacionisme en les aldees com a eina imprescindible per a eixir de l’aïllament, promoure el debat i impulsar un sentiment de col·lectivitat necessari per a avançar. Gràcies a este esforç, hui, més de 100.000 persones pertanyents als col·lectius més vulnerables formen part de les més de 7.000 associacions que faciliten la presa de consciència dels seus drets i els mostren la millor manera d’accedir a ells.

Amb l’objectiu d’avançar en este procés, la FVF i RDT han posat en marxa, al costat de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), el que serà el primer centre dirigit a promoure la col·laboració entre associacions. Este centre comptarà amb instal·lacions polivalents i espais comuns on les associacions incloses en el seu radi d’acció organitzaran trobades per a la presa de decisions conjunta i coordinada, i suposarà el punt de partida d’una nova línia d’acció que naix amb l’aspiració d’augmentar la representativitat i la capacitat d’acció de les persones pertanyents als col·lectius més vulnerables.

L’aliança entre Concoval i la FVF va començar en 2016 amb un viatge a l’Índia de la seua directiva per a conéixer de primera mà el treball de l’organització i compartir les seues experiències en el desenvolupament de l’economia social. Eixe mateix any, les cooperatives es van unir en la primera acció intercooperativa de solidaritat de la Comunitat Valenciana per a acompanyar a 17 famílies índies cap a una vida digna a través de la construcció d’habitatges i serveis bàsics en la seua aldea.

Una aliança des de 2016

L’èxit d’esta primera iniciativa va animar al desenvolupament d’un nou projecte transformador en 2018: la construcció d’un centre de secundària en una zona rural per a més de 500 joves provinents de famílies llauradores humils. En esta ocasió, un total de 21 entitats cooperatives s’han unit en la iniciativa coordinada per Concoval per a construir este centre comunitari.