La població reclama pau després de dos anys de guerra a Ucraïna

Farmamundi i Gender Bureau treballen juntes a les regions de Sumy i Poltava junt amb la Generalitat Valenciana

Farmamundi Hospital Odesa

Farmamundi Hospital Odesa / José Colón

Ricardo Soriano

La situació de guerra a Ucraïna se sumeix en l’oblit col·lectiu després d’irrompre en l’escena mediàtica la gran catàstrofe humanitària que està vivint també la població en la Franja de Gaza. No obstant això, es compleixen ja dos anys de la invasió russa a Ucraïna que deixa pel camí a més de 14 milions de persones amb les seues vides trencades i que necessiten assistència humanitària urgent. Farmamundi i Gender Bureau continuen treballant juntes a les regions de Sumy i Poltava per a reduir l’impacte que el conflicte armat té en la població i reforçar l’atenció a la salut mental.

En una entrevista realitzada durant la seua visita a València, Tetiana Konovalova, assistent executiu de Gender Bureau, sòcia local de Farmamundi des de l’inici de la guerra, explica que, malgrat la por, la incertesa i la tristesa, continuen tenint esperança. «Sembla que ara amb la guerra ja no tenim vida quotidiana. Cada dia és totalment diferent i depenem del número d’alertes antiaèries que s’activen durant el dia. I la nostra ciutat natal, Poltava, es troba molt prop de la frontera, a uns 100 km d’on s’està lluitat».

Quant a la distribució d’aliments i altres productes de primera necessitat, Tetiana compta que intenten ajudar a les comunitats, «no sols a les persones que viuen en les grans ciutats, sinó en els assentaments i xicotets pobles. O recullen ells l’ajuda directament en les nostres oficines o els donem uns vals perquè vagen directament a la botiga».

Fins a desembre de 2023 el número de població desplaçada interna a les regions de Poltava i Sumy, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), superava les 260.000 persones, de les quals, el 61 % són dones, el 39 % homes i el 4 % persones amb discapacitat reconeguda.

Reforçar la salut mental

Junt amb Gender Bureau i la Generalitat Valenciana, s’està prioritzant la protecció i recuperació de la població desplaçada interna a les províncies de Poltava i Sumy, enfortint l’atenció a la salut mental i posant el focus en les dones, adolescents i menors.

En total, aquesta nova iniciativa es dirigeix a 15.545 persones (6.486 dones i 7.770 xiquets i xiquetes) i cerca «reduir l’impacte del conflicte armat i del desplaçament prolongat en la salut mental de les persones més vulnerables i la restitució dels seus drets. També promoure processos d’inclusió socioeconòmica i satisfer necessitats de manera autònoma, principalment en salut i alimentació», relata la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos. Finalment, s’enforteixen els mecanismes de protecció, participació i rendició de comptes a la població, augmentant la informació, educació i conscienciació de la ciutadania valenciana des de l’enfocament local-global.