L’Horta Sud reflexiona sobre el futur de les ciutats verdes

El Castell d’Alaquàs acollirà el 21 de febrer una jornada integrada en el marc del projecte ‘Serà Horta Sud 2030’

Presentació del projecte ‘Serà Horta Sud 2030’ en Alaquàs.

Presentació del projecte ‘Serà Horta Sud 2030’ en Alaquàs. / ED

Magdalena Aroca

L’Horta Sud continua treballant conjuntament en l’articulació del seu futur com a comarca. En el marc del projecte ‘Serà Horta Sud 2030’, i després d’haver treballat en els eixos de mobilitat ciclista, energia neta, economia sostenible i participació i governança, enguany engega un nou eix de treball: les ciutats verdes.

El Castell d’Alaquàs serà l’espai que acollirà, el matí del dimecres 21 de febrer, la taula que donarà inici a aquesta nova línia de treball. L’espai, asseguren des de l’aliança que aglutina a associacions, institucions públiques, empreses i universitats, «no és casual», sinó que respon a «la intenció de posar la vista enrere, veure on estàvem quan el projecte es va iniciar i on estem ara, i, sobretot, veure com continuem». 

I és que ‘Serà Horta Sud 2030’ va donar el seu tret d’eixida ara fa poc menys de tres anys en una jornada que va tenir lloc al mateix municipi de l’Horta Sud, i va ser presentada i moderada per la periodista Silvia Tomás, que en aquesta ocasió tornarà a ser l’encarregada de conduir la jornada. A més, la jornada també comptarà amb la participació del director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, qui explicarà l’estat del projecte i els avanços tangibles que s’han assolit des de la seua posada en marxa.

L’elecció d’Alaquàs també respon a «posar en valor l’estratègia en ciutats verdes que està desenvolupant aquest municipi», així com en «acompanyar al veïnat d’Alaquàs en la celebració dels deu anys d’horts urbans». De fet, serà l’alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, l’encarregat d’obrir la jornada, conjuntament amb la Mancomunitat Horta Sud. Posteriorment, tindrà lloc una taula d’experiències d’èxit en ciutats verdes que comptarà amb la presència de l’Ajuntament d’Alaquàs i de l’alcalde de Viladecans (Barcelona), Carles Ruiz, «per la seua aposta per les ciutats verdes i poder ser extrapolable a les realitats de l’Horta Sud, al ser un municipi metropolità i d’una població relativament similar a la dels municipis de la comarca». 

En 2025, Viladecans compartirà el guardó de Fulla Verda Europea amb la ciutat italiana de Treviso. A més, està oberta la possible participació de la ciutat de València, que ha estat convidada per ‘Serà Horta Sud 2030’ com a Capital Verda Europea en 2024

Tot seguit, tindrà lloc una ponència sobre el verd urbà sostenible a la comarca de l’Horta Sud a càrrec de l’arquitecte Vicent García, que precedirà la taula d’associacions i la taula política, amb la participació de Per l’Horta, Del Camp a la Taula, la Mancomunitat Horta Sud i la Diputació de València.

L’assistència a la jornada és oberta i gratuïta amb inscripció prèvia.

Actualització de dades

Per quart any consecutiu, ‘Serà Horta Sud 2030’ està també treballant en l’actualització de les dades dels vint municipis de la comarca per a l’actualització de l’Observatori Comarcal Serà Horta Sud 2030. Des de l’aliança asseguren que «ja estan arribant les primeres respostes dels municipis», i que l’actualització de les dades en obert estarà disponible al llarg del segon trimestre de l’any.

Així mateix, des de ‘Serà Horta Sud 2030’ asseguren que enguany són optimistes en poder disposar de les dades de la majoria dels municipis de la comarca, «complint amb el compromís subscrit per les formacions polítiques amb l’Acord de la Florida», que comprometia als diferents partits a, entre altres, participar en les taules organitzades per ‘Serà Horta Sud 2030’ i facilitar les dades per al manteniment i l’actualització de l’Observatori Comarcal.