Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

'Un home', d'Oriana Fallaci, la història de l'activista que intentà matar el dictador de Grècia

'Un home', d'Oriana Fallaci, la història de l'activista que intentà matar el dictador de Grècia

La Companyia Austrohongaresa de Vapors continua la traducció dels principals llibres de la periodista Oriana Fallaci. Després de la publicació de Res i així sia, el seu gran relat sobre la guerra del Vietnam, arriba ara a les llibreries Un home, la història d'Alexandros Panagoulis, qui va atemptar contra el dictador de Grècia, i amb qui Fallaci va viure una intensa història d'amor.

Oriana Fallaci va viatjar a Atenes en 1973 per entrevistar Alexandros Panagoulis, que, en 1968, havia intentat assassinar el dictador grec Georgios Papadopoulos. Allò que havia de ser una entrevista més de la mundialment cèlebre periodista italiana es va convertir en una història d'amor d'una intensitat tràgica. Panagoulis va morir tres anys després, quan amenaçava de fer públics uns documents comprometedors per a polítics grecs influents. Fallaci va qualificar la mort de Panagoulis com un assassinat instigat des del poder.

Un home és la història d'Alexandros Panagoulis des de l'intent de tiranicidi fins a la seua mort. També, un llibre sobre la soledat d'un home que combat contra els poderosos sense obeir un partit, una organització, una bandera, una consigna. Una obra sobre l'altíssim preu de la independència humana, i sobre les misèries del poder, sense importar el color de les banderes. Finalment, és la novel·la sobre una història d'amor turbulenta, estranya, dolorosa, desassossegant... i d'una bellesa excepcional.

Oriana Fallaci (Florència, 1929-2006) és autora de llibres, articles, entrevistes i reportatges que són una referència en el camp del periodisme. En 1958 es va publicar el seu primer llibre, Els set pecats de Hollywood.

En 1969, després d'un any al Vietnam, es va editar Res i així sia, un relat sobre la guerra que la va convertir en una celebritat internacional, i que també està traduït per la Companyia Austrohongaresa de Vapors. El va seguir Intervista con la storia (1974) i Lettera a un bambino mai nato (1975). Un home (1979) va significar un èxit immediat i va ser traduït a les principals llengües.

A banda dels textos periodístics, és autora de dues novel·les i de diferents assaigs. També va destacar pel seu activisme: des de la resistència contra el feixisme en l'adolescència fins al combat ideològic contra el terrorisme islamista dels seus darrers anys.

La Companyia Austrohongaresa de Vapors publica preferentment llibres vinculats a la memòria històrica i el periodisme. Fins ara ha editat les biografies de la periodista Rosa Solbes i d'Amado Granell, el valencià que va convertir-se en el primer soldat aliat a entrar en el París ocupat pels nazis; sis traduccions de novel·les de Blasco Ibáñez i altres títols, de ficció i de periodisme, vinculats al període de la Transició.

Compartir el artículo

stats