Ahir va començar a gestar-se a València un estrany triangle: en un dels vèrtexs estaria Manchester, en un altre la ciutat portuguesa de Torres Vedras. En el tercer, clar, el cap i casal. La connexió entre les tres latituds ve a propòsit d´un projecte amb fons europeus que pretén servir de llançadora per a joves creatius d'ací i allà, oberta a qualsevol disciplina artística.

Des del principi: la idea naix de l´Escuela del Actor, que va contactar amb Rambleta i després amb Espacio Inestable. L'objectiu: presentar un projecte per als fons europeus anuals Creative Europe, amb el qual desenvolupar una idea de sinergia entre països del continent, uns fonaments sobre el que teixir un circuit d'innovació creativa i dónar eixida al talent dels joves. En la travessia van trobar dues companys: un a Portugal i l´altre a Regne Unit. El projecte, baixant al terra conceptes com el d´innovació, creativitat o noves tecnologies, consisteix en la selecció d´un grup de joves (quatre de cada ciutat que participa) que realitzaran una residència d´un mes en cadascuna de les seus del triangle. Durant eixe periple i supervisats per un tutor, desenvoluparan treballs que s´endinsen en les noves tecnologies, en la cerca d´audiències o dramatúrgies alternatives. Al final es presentaran els treballs en públic, els resultats dels quals encara romanen en un núvol d´expectatives dels impulsors. «No sabem cap a on exploraran els joves», reconeixien ahir els responsables: Joâo Garcia, representant de la companyia de Portugal; Peskar, el soci anglés; Lorena Palau, de Rambleta; Jacobo Pallarés, d´Espacio Inestable; i Andrés Poveda, d´Escuela del Actor.

Els protagonistes seran escollits en un procés de selecció obert i l´únic requisit, ara per ara, és que estiguen entre els 18 i els 25 anys. Paral·lelament al treball dels joves, en les tres seus es duran a terme laboratoris oberts amb professionals internacionals i altres activitats per a alimentar el que pretendre ser una xarxa embrionària d'innovació. La Unió Europea aporta 200.000 euros a la causa, el 60% del cost de la proposta a tres bandes.