La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià començarà a aplicar els nous exàmens adaptats al Marc Comú Europeu de Referència „el que suposarà augmentar a sis els nivells de certificació„ a partir de juny de 2017.

El conseller d´Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va assistir ahir a la constitució del ple de la Junta, que presidix el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano. El ple va crear una comissió no permanent que s'encarregarà d´adaptar els diferents programes al Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, un dels principals objectius d'esta nova etapa.

El conseller va declarar que «el principal treball que tenim per davant és trencar amb esta anomalia per la qual fins ara la Junta no qualificava d'acord amb els estàndards europeus». Cal recordar que els nivells de Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües són tres que es desenvolupen en sis nivells (A1, A2, B1,B2, C1 i C2).

Trenzano va explicar que «la intenció és l'aprovació durant l'estiu de l'any vinent de les noves proves adaptades» a Europa, que començaran a aplicar-se el juny de 2017. «Durant tot este període la direcció general s'encarregarà de formar un cos d'examinadors altament qualificat», va afegir.

Noves proves

El director general també va anunciar que «les noves proves seran més comunicatives, ja que es pretén que els aspirants parlen i escriguen per a incrementar l'ús social de la nostra llengua». En paraules de Trenzano, «cal convertir una màquina d'expedir títols en un organisme que servisca de pont entre la formació i la societat civil».

El ple també va acordar la creació d'una altra comissió de coordinació de les proves universitàries.

Representació de l´Acadèmia

El ple de la Junta Qualificadora ha estat el primer en tindre un representant de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) a proposta de la Conselleria d'Educació. Es tracta de Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüístics de l'Acadèmia, autor del Manual d'ús de l'estàndar oral (10 edicions) i responsable d'un bon nombre d'obres lexicogràfiques i gramaticals.

Trenzano va destacar que «la incorporació de la màxima institució en matèria de normativa lingüística dels valencians a la Junta mostra la coordinació entre les dos institucions per al foment del nostre màxim tret d'identitat: el valencià».

El ple de la Junta ho constituïxen una vocal de l'Institut Valencià d'Administració Pública, 5 vocals nomenats a proposta de les universitats públiques i 10 a proposta de la Direcció General de Política Lingüística.

Des de la Conselleria recalquen que «es tracta d'experts amb una trajectòria professional consolidada». Els perfils més habituals són el de tècnic lingüístic, tant de les universitats com de les diferents administracions públiques, i també el de professors i catedràtics universitaris, apunten.