La fira de l´autoedició gràfica i sonora Tenderete torna per a celebrar la seua onzena edició hui i demà dimarts en l´Espai Mutant de las Naves.

En la trobada es donen cita amants dels còmics, la il·lustració, les serigrafies i «les músiques tropicals i estimulants» amb l'objectiu de «reivindicar l'autonomia sense convertir a l'intermediari en amo de les idees i creacions originals», segons apunta l'espai cultural.

En la cita hi han presentacions, llibres il·lustrats, debats, música i segells discogràfics. A més, participen noms com a Inefable Tebeos, Chilli Com Carne, Clube do Inferno, Ana Elena Pena, Dinamita Diminuta, Doctor Zombie + Ediciones Varano, Ediciones Calamidad, La Nevera + Ediciones del Caos, La Nova Cosmogonia, Xufa Ediciones, entre molts, així com tres «pesos pesats de l'autoedició» europea procedents de França, Itàlia i Regne Unit.

Itàlia envia part del millor que té en el terreny de l'autoedició a través de Vicenzo Filosa, de Canicola Edizioni, editorial amb un sòlid catàleg afermat a colp d'obres de joves autors europeus, entre els quals es troba el propi Vicenzo. Es tracta d'una associació cultural centrada a divulgar tant còmic com a disseny i il·lustració, des de 2005.

Segons els organitzadors de l'esdeveniment, Colectivo Vendo Oro, la presència d'aquests segells internacionals «confirmen la dimensió internacional del festival i la seua valuosa labor divulgativa, acostant grans figures a València».

En aquesta línia, el director de programació de las Naves, Guillermo Arazo, explica que la fira «Tenderete és un observatori excel·lent per a veure les principals línies creatives que s'estan produint en els terrenys de l'autoedició». «València amb una tradició tan potent en el còmic, en la il·lustració, en la creació gràfica, en el disseny, s'ha convertit gràcies a Tenderete en el connector referencia de l'autogestió editorial», agrega.

A més, la música sonarà en Tenderete amb els concerts de Taladro, Retraseres, Burro Ácrata + Señor error, Colega Chungo, Césped de Verdad i Auxilio.