Lalcoià Rubén Fresneda provoca intencionadament amb les seues obres on aflora l´eròtic i el pornogràfic, el sexe, que és un dels temes que inspira i nodreix a la cultura des de les pintures rupestres. I, per a açò, Fresneda se serveix del collage en una tècnica on combina marques comercials i rostres famosos, del cinema o la televisió, per a llançar-nos directes a la reflexió que també a la reivindicació o tot alhora.

Així es presenta «Gai pop!», l´última exposició de Rubén Fresneda a la seu de Comissions Obreres de València, que consta de fins a 60 peces de xicotet format i inspirades en artistes com Andy Warhol, Mel Ramos o el també alcoià Antoni Miró. Imatges que oculten i se´ns desvetlen; quadres que sedueixen i inciten en una era comercial on el sexe també ven en les fràgils bogues de la publicitat; o, simplement, una invitació al pensament, una volta de rosca a tot quant ens envolta.

«El collage no ve per qualsevol raó ni és baladí en l´obra. Tot té una explicació. En aquest cas, el collage s´alimenta de molts altres elements agafats de la publicitat o de l´obra d´altres artistes, que he agafat el més purament possible, sense passar per la meua mà, sense possibilitat d'alteració, per a així mostrar allò que oculten... que també és una trucada a entrar en un altre pensament», explica Fresneda respecte a una mostra, «Gai pop!», que per la seua amplitud acull un bon nombre de significats i interpretacions: «Està el logo de Chupa Chups que no diu gens i ho diu tot alhora... o està el vaquer muntat en el plàtan, un d´eixos plàtans de Warhol, que sorgeix del pop... que podríem definir d´un erotisme innocent, on no se sap el que hi ha i llavors tracte de donar la volta».

Cadascuna de les imatges de Rubén Fresneda estan sotmeses a un procés de recerca on «provocar provoque perquè bàsicament és el que té el sexe», matisa, on les simbologies fàl·liques sobre l´obra cal entendre-les com «un recurs literari» i, d´esta manera, es desmitifica a figures com la del vaquer John Wayne: «És una de les figures que millor representa este projecte perquè és el patriarcat, és una representació d´eixe home sexual, valent, una miqueta classista, que hem convertit en una figura d´un extrem a un altre, com Warhol, que era un artista homosexual, va agafar amb el mateix motiu amb Marilyn», assenyala.

«El sexe pot canviar el món i els gais encara hem de fer visible nostra forma de voler i viure», sosté l´artista, que actualment treballa per a una exposició que s´inaugura el pròxim mes de setembre en el MUA (Museu de la Universitat d'Alacant).

Així, amb «Gai pop!», Fresneda trenca amb l´establit i ens sorprèn, sempre entenent el sexe com una via de creació, reflexió i reivindicació. Per tot açò, no fuig de la polèmica, fica el dit en la nafra, desperta consciències i ataca sense ambages solament amb les imatges i les eines de l'art.