«M´ha demanat el Tio Canya que vos diga que heu de deixar de ser valencianocallants», deia ahir Torrent. Amb el simbolisme del personatge més famós d'Al Tall i la Rosa de Paper d'Estellés, es va presentar una nova iniciativa per a pujar als xicotets a un tren amb doble destinació: la lectura en valencià. Es tracta d'Un tràiler de lectura en equip, una proposta conjunta de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Escolar Valencià, exposada ahir en Sant Miquel dels Reis pels dos màxims representants de sengles institucions: Ramon Ferrer i Encarna Cuenca.

La iniciativa pretén convertir la lectura en un joc que no acabe en tancar el llibre al final del dia. «Jugar a llegir», com apuntava una representant de l'alumnat en l'acte. Eixe és més o menys l'esperit, amb la finalitat de consolidar l'hàbit lector en els xiquets. Com? Creant equips, ja siga en la família o en el col·legi o en el barri, que competisquen participant en les xarxes socials i l'objectiu últim del quals és desenvolupar un tràiler o un booktrailer, de minut i mig, amb el llibre en qüestió com a protagonista. El concurs disposa de diferents categories i premis, entre ells una tauleta electrònica per als guanyadors i finalistes. Els qui vulguen apuntar-se han de fer-ho en la web mestreacasa.gva.es i, com a requisits bàsics, es demana muntar un equip de màxim sis persones i com a mínim un adult. A partir d´ahí, cada equip tindrà un perfil en Twitter, on haurà de pujar l´activitat relacionada amb el llibre, fins a la meta final, el vídeo de noranta segons que haurà de condensar tota la lectura i que es difondrà per Youtube.

L'activitat no tracta només d'estimular la lectura en els mesos d'estiu, també pretén extraure conclusions. Reconeixia Cuenca que en el camí exploraran els «hàbits lectors» de les noves generacions per a «aconsellar a les institucions» sobre com orientar la immersió lectora. «Queda aconseguir que els xiquets lligen més en valencià; necessitem que lligen perquè siguen participatius i compromesos», enunciava la representant del Consell Escolar Valencià, que advertia que ja no serveix només educar-los en la «lectura tradicional», sinó que cal parar atenció a la «lectura en pantalla, la lectura de hipervincles o la lectura de textos discontinus». «Necessitem saber què, com i amb qui lligen els joves», explicava Cuenca.

Els propis Miquel Gil i Vicent Torrent es van acostar al monestir amb el Tio Canya i el seu consell, que entronca amb la «necessitat d´estima, de cura i de compromís» per la llengua que expressava Ferrer.