03 de septiembre de 2016
03.09.2016

Un llibre per saber més de les nostres torres humanes que s'alcen cap al cel

La nova obra de Joan Bofarull, 'Les muixerangues valencianes', estudia la diversitat d´estes manifestacions

03.09.2016 | 04:15
Un llibre per saber més de les nostres torres humanes que s'alcen cap al cel

Joan Bofarull publica un nou llibre, per Onada Edicions, Les muixerangues valencianes, on estudia el fenomen d´estes manifestacions culturals. Les reconegudes muixerangues d´Algemesí, les torres humanes a l´Alcúdia, Titaigües, Peníscola i Forcall, les noves colles i els pals de pollastre són les expressions de cultura popular recollides en una obra eminentment visual amb més de cent-cinquanta imatges.

L´obra parla sobre una tradició festiva ben present en diferents localitats: les torres humanes. Durant anys, i fins i tot segles, s´ha mantingut este element de la cultura popular en diverses poblacions, on han rebut diverses denominacions: negrets, mojiganga, varetes, dansants? i especialment muixeranga, per la rellevància d´Algemesí que ha comportat que este terme siga l´escollit per designar les colles de nova creació.
El llibre veu la llum a pocs dies de la cita muixeranguera més coneguda: la Mare de Déu de la Salut d´Algemesí. La localitat de la Ribera Alta és la referència pel que fa a la celebració de muixerangues, amb una història que es remunta, almenys, des del segle XVIII. Centenars de persones formen les dues colles organitzades a la ciutat: la Muixeranga d´Algemesí, de blau, roig i blanc; i la Nova Muixeranga, de verd, roig i blanc. També es recull a l´obra de de Bofarull aquelles del´Alcúdia, Titaigües, Peníscola i Forcall , que també han conservat les seues torres humanes, encara que cada lloc hi canvia el nom, les músiques, els uniformes i les figures que executen els dansants, ja que han evolucionat de forma divergent.

Joan Bofarull també s´hi fixa en el que s´ha denominat pals de pollastre: torres humanes que es feien de manera improvisada, per la gent del poble i per al poble. A dia de hui, les podem veure a Polinyà, Xiva, Calles, Domenyo i la Salzadella.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine