La professora Carmen Agulló oferirà demà una conferència al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb motiu del 150 aniversari dels estudis femenins de Magisteri a la ciutat de València. La xarrada, a les 19 hores, serà presentada per la mestra i professora de Magisteri Adela Costa, s´emmarca en les activitats de l´Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

El 5 d´octubre de 1867 s´inaugurava l´Escola Normal de Mestres de València amb el suport de la Universitat de València, l´Ajuntament i la Diputació, tres institucions públiques i seglars. «L´Escola va ser molt més que una escola de mestres, perquè fins a 1910 les dones no es podien matricular en una institució d´educació secundària, ni en la universitat, sense el consentiment de l´autoritat competent, a diferència dels homes, així és que l´Escola va ser el primer projecte públic i no religiós en què les dones, després d´acabar l´educació bàsica, es podien matricular lliurement per cursar estudis de Magisteri i també per tenir estudis paral·lels als secundaris, perquè no totes van acabar sent mestres», explica la professora.

Al llarg de 150 anys, esta institució pública, seglar i, a l´origen, de caràcter específicament femení, ha format les mestres que han educat les dones a les escoles valencianes. Convertida avui en Facultat de Magisteri, és pertinent recordar les seues professores, valorar-ne les aportacions pedagògiques i analitzar-ne la incidència en la societat com la institució educadora del conjunt de les dones valencianes.