­Les falles són una malaltia? Aquesta és la pregunta a la qual han intentat enfrontar-se, en clau d´humor, els components de la comissió Cronista Vicente Beguer Esteve de Torrent. Per a això, el seu casal ha acollit un congrés en el qual han oferit ponències i han protagonitzat debats alguns fallers que presenten «clars símptomes de patologies» com el «síndrom Bernat i Baldoví» o la «ninotitis». La cita ha permès descobrir que alguns d´ells combinen diverses de les afeccions: són els «malalts de falles».

«Som més dels quals imaginem però, per desgràcia, no som la majoria», explica el directiu de la comissió organitzadora, Ferran Martínez, al mateix temps que afig que un «malalt de falles» és «un faller o un aficionat a les falles que investiga, col·lecciona documents, devora publicacions, memoritza noms i dates de falleres majors, passeja per tots els tallers fallers o és capaç de reconèixer l´autor d´un ninot d´una ullada».

El congrés de Torrent ha assolit reunir als gurús d´algunes de les patologies i a alguns d´incorporació més recent. Així, van passar pel casal José Castelló, que té un arxiu de més de 20.000 llibrets, actes, auques, programes i esbóssos, o Nelo Viplana, col·leccionista d´anuaris i revistes falleres des de la República.

Pàgines web i blogs

Manuel Sanchis va parlar de la seua col·lecció de més de 80.000 documents fallers que, a més, es troben digitalitzats. En l´apartat de noves tecnologies, Carles Andreu Fernández va presentar la seua web, considerada una de les més completes d´informació fallera actualment, mentre Xavi Serra va parlar del seu blog —amb el nom de «malats de falles»—.

Amb tot, la principal passió és la dels monuments i la seua patologia, la «ninotitis», de la qual van donar bona conta el torrentí Aitor Sánchez —duu des dels quatre anys dibuixant falles i té una col·lecció de fragments salvats del foc—, els periodistes Manuel Andrés i Ángeles Hernández, o Ángel Romero, que assisteix a totes les presentacions de projectes i esbosos.

La «peinetitis»

La tercera «malaltia» que va analitzar el congrés va ser la «pintatritis» o «peinetitis», que pateixen els seguidors de les falleres majors, experts que tenen autèntics arxius amb fotos, bandes, fitxes de dades i altres. Dels participants, Kepa Llona, té més de 30.000 fitxes amb 26 camps de dades de totes falleres majors de la ciutat de València de les últimes dècades. La torrentina Patricia Sáez segueix a totes les Corts d´Honor del cap i casal des de fa anys a l´igual que el dissenyador Ernesto de Sostoa. Per la seua banda, Palomi no es perd un procés de selecció.